Вијести, Изложбе, Култура

Манифестација “Италијанско прољеће у БиХ”

Off 13

Изложбом радова славног италијанског умјетника Ђана Лоренца Бернинија, који је својим стваралаштвом трансформисао Рим у форму какву данас познајемо, данас ће бити отворена тродневна културна манифестација “Италијанско прољеће у Босни и Херцеговини”.

Умјетничка дјела Бернинија бит ће постављена у Умјетничког галерији БиХ обједињена у оквиру изложбе назване “Бернинијева школа и римски барок. Ремек-дјела Палате Чиги у Арићи”. Нјегова ремек дјела непроцјењиве хисторијске, културне и умјетничке вриједности први пут ће бити представљена у БиХ.

Колекција припада Музеју римске барокне умјетности “Палацо Чиги” смјештеном у граду Арићи којег туристи толико не посјећују, због чега је и важно дјела те културне институције изнијети изван граница Италије.

Изложба је замишљена као путовање кроз свијет италијанског барока кроз дјела различитог типа, као што су слике портрета, пејсажа, мртве природе и скице монументалних фресака из римских цркава и племићких палача.

Амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси напоменуо је током представљања програма манифестације да ће, осим четрдесетак слика, на изложби бити презентирани различити декоративни предмети и медаљони које је дизајнирао Бернини.

Кустосица и координаторица изложбе Доминик Лора истакнула је да је ово заправо путујућа изложба која путовање завршава у Сарајеву, додајући да је овај умјетник Рим направио првим великим интернационалним центром или, како је казала, Нјујорком 17. стољећа.

– Овај умјетник дао је темеље умјетничком барокном покрету који се проширио цијелом Европом и касније Америком. Нјегов стил генерирао је умјетност у модернизам – додала је Лора.

Директор Умјетничке галерије БиХ Страјо Крсмановић оцијенио је да је ово један од најзначајнијих ликовних догађаја у Сарајеву у посљедњих 20 година, а ова институција истрајава у организацији значајних догађаја исто онолико колико су одговорни истрајни да не ријеше статус ове установе од значаја за државу.

Изложбу ће отворити главни кустос изложбе Стефано Петрући, а посјетитељи ће је моћи погледати до 11. јула колико ће гостовати у Сарајеву.

У оквиру манифестације “Италијанско прољеће у БиХ” бит ће организиран и концерт Свјетског омладинског оркестра, који селекцијом младих талената из 20 земаља свијета путем музике промовира вриједности пријатељства и слоге међу народима.

Овај оркестар ће извести Бетовенову 9. симфонију, а придружит ће им се музичари из Оркестра младих БиХ, оформљеног прошле године на иницијативу Амбасаде Италије. Наступит ће заједно с члановима хора сарајевске Опере.

Концерти ће бити одржани у недјељу, 2. јуна у Хрватском дому Херцег Стјепан Косача у Мостару и у понедјељак, 3. јуна, у Босанском културном центру у Сарајеву.

Related Posts