Вијести, Регион

Макрон сутра у Бограду

Off 7
Foto: Sky.com

Француски предсједник Емануел Макрон долази сутра у дводневни посјет Србији с намјером да покаже како је Париз и даље “значајан играч на свјетској политичкој и сигурносној сцени”, оцјењују уочи посјета београдски медији наводећи како Београд Макрона дочекује у свјетлу његове недавне не баш оптимистичке поруке да не подупире проширење Еуропске уније док она не досегне унутарњу консолидацију.

Француска инзистира на чврстим пријатељским везама са Србијом и на поштовању изнимне жртве српског народа у Првом свјетском рату, али истодобно изражава жељу да се превлада неразумијевање из 1999. године у вријеме НАТО-ова бомбардирања тадашње Југославије, истичу београдски медији уочи Мацронова посјета.

Док у Елизејској палачи истичу како предсједник Мацрон у Београд долази с поруком да је Србији мјесто у Еуропској унији и да Француска подржава процес приближавања Србије еуропским интеграцијама, медији блиски власти у Београду указују на стајалиште службеног Берлина како процес проширења и унутарња реформа ЕУ требају тећи паралелно.

Париз ће, како се наводи, од ЕУ затражити израду нове стратегије о проширењу која би требала обухватити, с једне стране, реалност еуропске перспективе и очекивања, а с друге захтјеве за конкретно провођење реформи.

Једна од тема на дневном реду сусрета предсједника Србије и Француске бит ће и проблем Косова, а београдски медији наводе како службеном Паризу не смета евентуална размјена територија или промјена линије разграничења уколико се Београд и Приштина о томе договоре и то прихвате сви у регији, наводе београдски медији позивајући се на изворе из Елизејске палаче уочи Мацронова посјета Србији.

Београдске Вечерње новости пишу да, кад је ријеч о томе, “није ни на Француској, ни на Њемачкој, ни на ЕУ да намећу рјешење”, уз оцјену како ће сви са своје стране покушати све да дијалог поново започне.

Француски предсједник Мацрон је, послије недавних турбулентних преговора о избору еуропских дужносника, поручио како је суздржан у свези с проширењем ЕУ док се Еуропа не консолидира и усугласи унутарње механизме договарања и одлучивања, што је схваћено као неизравна порука Србији да не може рачунати на скори приступ Унији.

Посјет француског предсједника Србији пратит ће још неколико билатералних детаља, међу којима је чињеница да је Мацрон требао посјетити Србију још у просинцу прошле године, али су долазак у Београд одложили просвједи “жутих прслука” у Паризу и диљем Француске.

Други је детаљ везан уз церемонијални пропуст службеног Париза да, уз обљетницу завршетка 1. свјетског рата испред Славолука побједе у Паризу, Вучићу додијели мјесто на страни држава побједница, смјестивши га у други план, што је у Београду потакнуло низ неугодних коментара. Француска страна накнадно је покушала ствар поправити истицањем улоге Србије на побједничкој страни у 1. свјетском рату.

Француски предсједник у понедјељак стиже у Београду, а тијеком његова дводневног боравка, уз бројне билатералне активности, Србија и Француска потписат ће 20 споразума, међу којима је пет везано уз наоружање и војну опрему.

Једна од главних тема би могао бити и дијалог Београда и Приштине, пише француски Фигаро уочи посјета. Позивајући се на француску агенцију АФП, лист подсјећа да је посјет првотно био заказан за просинац 2018., али да је отказан због просвједа “жутих прслука” у Паризу и диљем Француске.

Медији у Београду и Паризу наглашавају како је посјет предсједника Мацрона први посјет једног француског предсједника Србији од времена Јацqуеса Цхираца 2001. године.

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250 BH Telecom - EXTRA

Arhiva

July 2019
M T W T F S S
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031