fbpx
БиХ, Вијести

Магазиновић предлаже: До пет година затвора за рушење националног споменика

Off 4
Saša Magazinović

Шеф клуба посланика Социјалдемократске партије (СДП) у Представничком дому Парламента Босне и Херцеговине Саша Магазиновић упутио је у парламентарну процедуру Приједлог закона о допуни Кривичног закона Босне и Херцеговине, којим се прописује казна затвора у трајању од шест мјесеци до пет година за особе које оштете, учине неупотребљивим или сруше национални споменик Босне и Херцеговине.

Магазиновић истиче како овај закон представља кривично правну заштиту националних споменика државе Босне и Херцеговине.

“За уништавање националних споменика предложио сам идентичну казну као што је она већ прописана за уништавање или рушење вјерских објеката. Очекујем подршку посланика из свих клубова, између осталог јер се овим законом једнако штите национални споменици у свим дијеловима Босне и Херцеговине, међу којима су и бројни вјерски објекти, историјски споменици из различитих периода, али и читава градска језгра. Сигуран сам да ће, након усвајања Закона и почетка његове примјене, када иза решетака заврши неколико вандала, највећи број националних споменика државе Босне и Херцеговине бити трајно сачуван од оштећења или рушења”, истакнуо је Магазиновић.

Он је нагласио да за проведбу овог Закона нису потребна додатна финансијска средства обзиром да надлежност у примјени Кривичног закона имају већ постојеће институције као што су Суд БиХ, Тужилаштво БиХ и Државна агенција за истраге и заштиту.

Комисија за очување националних споменика је до сада скоро 900 објеката и локација широм Босне и Херцеговине прогласила националним споменицима. То представља један од врло значајних корака ка очувању културне, историјске и друге разноврсности и наслијеђа Босне и Херцеговине, која припада свим грађанима и народима. Осим тога, подузете су и одређене активности на очувању националних споменика у смислу архитектонских, грађевинских, рестаураторских и конзервацијских радова којима је културно и историјско наслијеђе Босне и Херцеговине сачувано од пропадања и заборава.

Међутим, подузете мјере нису довољне за потпуну заштиту националних споменика, јер и даље постоји знатан број особа којима је скрнављење, оштећење и уништење различитих споменика прихватљив начин изражавања мржње, нетрпељивости и нетолеранције према другом и другачијем. Због тога је усвајање овог Закона веома важан корак у правцу заштите националних споменика Босне и Херцеговине, наводи у саопћењу СДП-а.

Related Posts