fbpx
Вијести, Свијет

Луксембург: Постигнут споразум о корацима ка заједнички прорачун еурозоне

Off 5
Foto: videoblocks.com

Министри финанција ЕУ-а у су након дужих преговора у Луксембургу постигли споразум о неколико корака у процесу успоставе заједничког прорачуна еурозоне.

Португалски министар финанција Марио Ћентено је казао како су 15-сатни преговори били сложени и да има још пуно посла око питања еуропрорачуна али да је направљено неколико мањих корака који представљају стваран напредак ка циљу, преносе агенције.

“Први пут ћемо креирати оперативни прорачун који ће помоћи чланицама еурозоне да се зближе и постану конкурентније. Ово је пробој. Први пут размишљамо о будућности као кохерентни блок и почињемо координирати наше економске политике”, изјавио је француски министар Бруно Ле Маре послије разговора у Луксембургу.

Очекује се да ће прорачун ЕУ, који је службено назван прорачунски инструмент за конвергенцију и конкурентност, потакнути раст и ојачати отпорност земаља на кризу кроз финанцирање улагања и подршку у проведби структурних реформи.

О износу прорачуна, начину финанцирања и осталим кључним питањима ће се још расправљати.

Еуропски министри су се договорили и о измјенама програма Еуропског стабилизацијског механизма, постигнутог 2012. године, како би се помогло земљама чланицама еуроподручја у случају финанцијских потешкоћа.

Министар Ле Маре је нагласио како ће функционирање институције Еуропског стабилизацијског механизма бити радикално побољшано. Тај механизам би требао постати “посљедње уточиште” и за банке с проблемима.

Споразум ће сљедећег тједна бити презентиран шефовима држава и влада ЕУ-а на суммиту у Бриселу.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže