fbpx
БиХ, Вијести

Лукач: Нова сазнања у случају Драгичевић

Off 4
Foto: RTRS

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је данас у Бањалуци да је случај страдања бањалучког младића Давида Драгичевића питање за Окружно тужилаштво у Бањалуци, али да постоје нека нова сазнања.

“Остављам да то изнесе Тужилаштво оног тренутка када буду сматрали да је то потребно. Али и да предузму све потребне радње да би случај био ријешен”, рекао је Лукач новинарима у паузи сједнице Народне скупштине РС.

Он је додао је МУП на потпуном располагању Тужилаштву када је ријеч о расвјетљавању тог случаја.

Нестанак Давида Драгичевића пријављен је 18. марта 2018. године, а његово тијело пронађено је шест дана касније, 24. марта, у кориту ријеке Врбас, на ушћу Црквене.

Институционалну истрагу пратиле су бројне нелогичности и незаконитости.

Давор Драгичевић, отац трагично настрадалог, убицама именује појединце из МУП-а Републике Српске.

Посмртни остаци Давида Драгичевића су 12. марта ове године ексхумирани и, по захтјеву родитеља, поново сахрањени у Аустрији.

“Зашто се Тужилаштво бави инспекторима, а не осумњиченима?

Лукач је данас рекао да је нејасно зашто се Окружно тужилаштво у Бањалуци у случају убиства Бојана Копрене у насељу Кола код Бањалуке 2014. године бави инспекторима Управе за организовани криминал МУП-а, а не осумњиченима за убиство.

“Овдје се ради о несвакидашњем догађају када је ријеч о односу тог тужилаштва. У овом случају имамо извршиоце, али и свједоке убиства и када смо их привели, Тужилаштво није хтјело да их прихвати, нити саслуша. Нажалост, иако имамо сва сазнања и доказе у овом случају да је Тужилаштво обуставило истрагу против осумњичених лица и окреће је, не знам због чега, на другу страну и оптужују наше инспекторе за изнуђивање исказа”, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, Тужилаштво тражи да МУП “построји” своје инспекторе да би их препознао човјек који се сумњичи за убиство Копрене.

“Ово је невјероватно, не знам шта се дешава у Тужилаштву и са људима који раде на том случају јер смо од доказаног убиства дошли до тога да наши инспектори буду оптужени за посао који су радили приликом доказивања убиства”, рекао је Лукач.

Раније је потврђено да је Окружно јавно тужилаштво Бањалука донијело наредбу о обустављању истраге против Бањалучана Бошка и Богдана Диљевића која је вођена због убиства Бојана Копрене.

Јучерашња наредба о обустављању истраге донесена је јер нема довољно доказа да су осумњичени починили кривично дјело. У поменутом кривичном предмету истрага се наставља против непознатих починилаца због кривичног дјела убиство, речено је Срни у Окружном јавном тужилаштву Бањалука.

На питање Срне због чега је тужилаштво одлучило да покрене истрагу против инспектора Управе за организовани криминал Министарства унутрашњих послова (МУП) Републике Српске и да ли је тачно да је доставило позиве инспекторима за препознавање осумњичених, у Окружном јавном тужилаштву су истакли да је 28. јуна 2018. године донесена наредба о спровођењу истраге против два непозната полицијска службеника Управе за организовани криминал.

У Тужилаштву су навели да је наредба о спровођењу истраге донесена због кривичног дјела изнуђивање исказа од Бошка Диљевића.

Истрага у случају Крунић у сарадњи са МУП-ом Србије

Када је ријеч о убиству бањалучког бизнисмена Славише Крунића, Лукач је рекао да МУП интензивно сарађује са полицијом Србије.

Лукач је навео да су многи детаљи у извршењу тог бруталног убиства расвијетљени, али да у овом тренутку не може да говори ко су налогодавци, нити о мотивима Крунићевог убиства.

“Истрага у потпуности није завршена и данас је приведено лице које се доводи у везу са овим случајем. Такође, претресено је више локација како би се прикупили материјални докази с циљем расвјетљавања овог случаја”, нагласио је Лукач и додао да се оперативним радом долази до неких нових сазнања.

Говорећи о прошлогодишњем убиству Дамира Остојића у Бањалуци, Лукач је рекао да је МУП у истрази дошао до нових сазнања која могу упућивати на извршиоца тог кривичног дјела.

“Надам се да ћемо у сарадњи са надлежним тужилаштвом потпуно ријешити то кривично дјело”, рекао је Лукач.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže