Вијести, Свијет

Лондон: Састају се Трaмп и Тереза Мej, најављени протести

Off 3
Foto: Reuters

Амерички предсједник Доналд Трамп састаје се данас са британском премијерком Терезом Меј, другог дана Трампове тродневне државне посјете Великој Британији.

Истовремено су за данас планирани велики протести у неколико британских градова због доласка Трампа, укључујући и демонстрације на Трафалгар скверу.

Британске опозиционе вође ће се придружити демонстрантима на улицама Лондона. Вођа Лабуриста Џереми Корбин и посланици из његове партије лијевог центра биће међу хиљадама демонстраната који изражавају бучно противљење Трамповој посјети.

Портпаролка Лабуриста за вањске послове Емили Торнбери, рекла је да је Трамп “сексуални предатор” и расиста, као и да не заслужује част државне посјете.

Трамп је јуче стигао у тродневну посјету Великој Британији, кад га је примила краљица Елизабета Другаи имао је свечану вечеру у Бакингемској палати као и поподневни чај са принцом Чарлсом и његовом супругом Камилом.

Он је на банкету хвалио вјечно пријатељство између Британије и САД. Краљица је рекла да њихове двије земље славе савез који је деценијама осигурао безбједност и пропсперитет оба народа.

Ствари ће вероватно постати мало нелагодније данас када се буде састао са Терезом Меј, са којом има супротстављене ставове око питања као што су Иран, Брегзит, и кинеска телекомуникациони гигант Хуавеј.

Трамп и Тереза Меј ће прво бити на састанку са британским и америчким пословним челницима у настојању да подстакну трговинске везе. Главни приоритет су разговори о могућем трговинском споразуму који би ступио на снагу када Велика Британија изађе из Европске уније.

Британија треба да напусти ЕУ 31. октобра осим ако се обје стране не договоре о продужењу тог рока. Ситуација у земљи је неизвјесна пошто Тереза Меј одлази са мјеста премијера у петак када ће почети унутарпартијска трка за бирање њеног насљедника. Трамп је већ похвалио њеног ривала Бориса Џонсона, наводећи да би он био изврстан премијер.

Related Posts