fbpx
Вијести, Свијет

Локални избори у Сјеверној Кореји најављени за 21. јули

Off 2
Foto: Anadolija/Ilustracija

Власти Сјеверне Кореје данас су саопћиле да ће локални и регионални избори у тој земљи бити одржани 21. јула. Бирачи ће бирати гувернере регија и градоначелнике и начелнике.

Позивајући се на изјаве челника сјевернокорејског парламента, Сјевернокорејска новинска агенција (КЦНА) јавља да ће бирачи у тој земљи 21. јула бирати нове сазиве регионалних скупштина, као и опћинских и градских вијећа, преноси Анадолија.

Бит ће то други избори у Сјеверној Кореји ове године након што су у фебруару одржани парламентарни избори на којима је изабрано 687 заступника Врховног народног парламента.

Претходни локални избори у Сјеверној Кореји одржани су прије четири године када су изабрана 28.452 заступника регионалних и локалних скупштина. Излазност на изборима била је невјероватних 99,99 посто.

Право гласа у Сјеверној Кореји имају грађани старији од 17 година.

Сјеверна Кореја има ригидни једнопартијски систем, а први локални избори у тој земљи одржани су прије тачно двије деценије.

Иако на изборима у Сјеверној Кореји углавном гласа више од 99 посто бирача, постављају се бројна питања у вези с регуларношћу изборног процеса у тој земљи. Избори углавном слове за фестивал оданости и плебисцитарну потврду подршке владајућем естаблишменту на челу којег је вођа нације Ким Јонг-ун.

Регионалне и локалне скупштине одржавају једну или максимално двије сједнице годишње на којима се усвоји план утрошка буџета који има додијели највиша инстанца власти. Исти случај је и са државним парламентом, с изузетком што се његово руководство чешће састаје како би одобрило одлуке које доноси владар државе, партије и војске Ким Јонг-ун.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže