fbpx
БиХ, Вијести, Спорт

Листо славио на скоковима са Старог моста и достигао легендарног Балића

Off 4
Foto: Fena

Лоренс Листо побједник је овогодишњих 453. традиционалних скокова са Старог моста у Мостару у дисциплини скокови на главу (ласта) чиме је остварио своју 13. побједу и тако достигао рекорд легендарне мостарске ласте Емира Балића.

У скоку на ноге први је био Игор Казић који је такођер освојио максималан број бодова.

Листо је раније најавио како ће се, ако по тринаести пут освоји титулу најбољег, повући из активног натјецања.

Прије скокова сви скакачи су морали проћи лијечнички преглед који је ове године прошло њих 29, и то 15 у скоковима на главу (ласта), а 14 у скоковима на ноге, но уочи самог извођења скокова неки од њих су одустали од натјецања.

Скокови са Старог моста изводе се у двије категорије – на ноге и на главу (ласта). У скоковима на ноге пожељно је да скакач приликом уласка у воду направи што мањи пљусак (штрап) док је у скоковима на главу обрнуто.

Традиција скокова сеже у далеку прошлост у 16. стољеће из времена градње самог моста када је мало тко у заједници која је бројала 4000 становника знао и пливати. Први скок забиљежен је 1664. године док је формално натјецање установљено 1968. и отад се одржава сваког љета.

Скокови са Старог моста су јединствени будући да се по много чему разликују од фигуративних скокова. Имају 196 позиција које су једним дијелом комбинација спорта и знаности, а код скокова са Старог моста ни један скок није исти, постоји само стандард фигура.

Генерални покровитељ овогодишњих скокова је предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић, спортски партнер је Олимпијски комитет БиХ, а скокове су и ове године подржали Туристичка заједница Херцеговачко-неретванске жупаније и многи други спонзори.

Прије натјецања, отворен је и атрактивни зип-лине који повезује Лучки и Стари мост, дуг преко 200 метара.

Извор: Фена

Related Posts