fbpx
БиХ, Вијести, Животни стил

Ливно: Обиљежен Европски дан оралног здравља

Off 7
Stomatolog
Foto: pixabay

Европски је дан оралног здравља, који је на пригодан начин обиљежен и у Ливну. Главни актер овога обиљежавања је већ годинама познати ливањски специјалиста дјечје стоматологије, прим. др Алија Јерлагић.

Он годинама у сурадњи са Стоматолошком комором Федерације БиХ у овдашњим основним школама и вртићима приређује едукативне радионице о оралној хигијени, здравственој превентиви и њези зуби, десни и усне шупљине, те о здравој и правилној прехрани малишана.

Овај пут се нашао међу првашићима у Основној школи “Иван Горан Ковачић”.

“Сваке године практицирамо одрадити, едуцирати дјецу о начину прања зуба. Лагана једна прича која је прилагођена њиховој доби и адекватна поука која слиједи. Циљ све приче је тај да се дјеца ослободе, да се што раније прилагоде зубној ординацији”, каже доктор Јерлагић.


Показало се да овакве едукације итекако доприносе не само развијању исправног начина одржавања оралне хигијене и здравља зуби, него и разбијању страха од зубарске столице.

“Пуно је мањи проценат каријеса и пуно је јачи приступ ординацији. Нема онога страха, пошто баш ја водим ту малу дјецу”, каже доктор Јерлагић.

Дјеца су данас научила не само то како и када треба прати зубе, већ и коју храну треба јести.

Учитељица Татјана Терзић каже како јој је драго да дјеца већ од најраније доби и формално доживе ту едукацију. Истиче како су, ипак, најважнија карика – родитељи.

Ову позитивну праксу, свакако треба одржати и након што ове године доктор Јерлагић оде у мировину.

Извор: Франо Миоч/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže