fbpx
БиХ, Вијести

Лајчаку почасни докторат Свеучилишта у Мостару

Off 2
Mostar, BiH - 12. septembar 2019: Miroslav Lajčak, ministar vanjskih poslova Slovačke i bivši predsjedavajući Opće skupštine Ujedinjenih naroda i Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, dobio je titulu počasnog doktora Sveučilište u Mostaru te najavio novo zalaganje za BiH na putu ka EU. ( Zeljko Milicevic - Anadolu Agency )

Свеучилиште у Мостару (СУМ) додијелило је почасни докторат Мирославу Лајчаку, министру вањских послова Словачке и бившем и високом представнику у Босни и Херцеговини, те бившем предсједавајућем Опште скупштине Уједињених народа. Прије свечане додјеле доктората, Лајчак се сусрео с Драганом Човићем, предсједником Хрватског народног сабора и замјеником предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине.

Ректор Свеучилишта у Мостару, проф. др. сц. Зоран Томић, рекао је како је та високошколска установа препознала настојања, дјеловање и однос Лајчака према Босни и Херцеговини и њеним становницима.

“Тијеком мандата високога представника у Босни и Херцеговини и посебнога изасланика Еуропске уније од 2007. до 2009. године, господин Лајчак је нашао истинску мјеру између колективних права три уставотворна народа и осталих, истодобно јачајући институције и државу Босну и Херцеговину”, рекао је ректор Томић.

Обављајући дужност високог представника, навео је Томић, Мирослав Лајчак је промовирао дијалог представника три народа у корист свакога човјека у Босни и Херцеговини.

Лајчак је овом пригодом захвалио мостарском свеучилишту на указаној части.

“Јако цијеним Свеучилиште у Мостару јер је оно добро препознато међу еуропским свеучилиштима”, рекао је Лајчак.

Компромисом до формирања власти

Прије свечане додјеле доктората, Лајчак се сусрео с Драганом Човићем, предсједником Хрватског народног сабора (ХНС) и замјеником предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине с којим је разговарао о успостави власти у нашој земљи и еуроатлантским интеграцијама.

Говорећи о важности журног формирања власти на свим разинама, Човић је нагласио како се мора поштовати изборни резултат.

Foto: Zeljko Milicevic – Anadolu Agency

Суговорници су истакнули како се рјешење мора пронаћи кроз заједнички дијалог и консензус партнера, односно СНСД-а, СДА и ХДЗ-а БиХ, који су изабрани као демократски представници конститутивних народа.

Човић је поручио како су представници хрватског народа искључиво опредијељени за Еуропску унију и НАТО, као и на сурадњу и стабилизацију односа при проналаску компромиса у свим важним стварима за Босну и Херцеговину.

Човић и Лајчак су изразили очекивања о убрзаном процесу реформи и интеграцији у Еуропску унију и НАТО савез, као и скором формирању власти како би профункционирале институције Босне и Херцеговине, оба дома Парламента, сва повјеренства и парламентарни одбори, али и како би се успоставило Вијеће министара.

Foto: Zeljko Milicevic – Anadolu Agency

Мирослав Лајчак је тијеком боравка у Мостару одржао предавање мостарским студентима.

Састао се и с градоначелником Љубом Бешлићем, који му је симболично уручио кључ града, који је и службени сувенир Мостара.

Лајчак је потом уживао у љепотама града на Неретви и скоку са Старог моста који је изведен у његову част.

Извор: БХРТ/Агенције

Related Posts