fbpx
Вијести, Књига, Култура

Књиге професорица Бурч Универзитета у свјетским библиотекама

Off 3
Foto: FENA/IBU

Национална Конгресна библиотека у Вашингтону и Универзитетска библиотека Колумбије у Нјујорку уврстиле су у своје библиотеке књиге ‘’Архитектонска естетика’’и ‘’Културна естетика – језички израз’’, чије су ауторице професорице са Одсјека за архитектуру, проф. др.  Емина Зејниловић и проф. др. Ерна Хусукић, а за чија издања је заслужан Интернационални Бурч Универзитет, саопштено је из овог универзитета.

Књиге су резултат трогодишњег истраживања и покривају теме сложене повезаности антропологије и естетике у архитектонском и урбанистичком дизајну западних и исламских цивилизација. Рад на поменутим дјелима представља значајан допринос теорији архитектонског и урбанистичког дизајна .

“Архитектонска естетика” и “Културолошка естетика – језички израз” су двије половице једног рада, који граде јединствену цјелину. Док у првом издању “Архитектонска естетика” пружа теоријски оквир, рјечник у темељним концептима културне естетике у архитектонској арени, друга књига представља формални, визуални, културно осјетљиви водич или језик – могући узорак за планирање и пројектовање појединачних стамбених јединица.

Књиге обрађују тему која због своје комплексности не добија довољно академске пажње, међутим не губи на својој актуелности. Савремене теорије естетике се управо баве темом коју обрађују ове књиге,  анализом природе реципрочне конекције између човјека као корисника и градитељског ткива.

“У времену у којем живимо ове везе су све слабије, што резултира архитектуром у којој човјек није у фокусу, те у том смислу сматрамо да је наша обавеза као архитектица и као универзитетских професорица  да се вратимо на фундаменталне циљеве архитектуре као професије”, појашњавају ауторице, наводи се, између осталог, у саопћењу Интернационалног  Бурч Универзитета.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže