fbpx
БиХ, Вијести

Кредитни рејтинг БиХ

Off 4
Novac Euri
Image by klimkin from Pixabay

Међународна рејтинг агенција Стандард енд Пурс у септембру 2019. године, објавила је да кредитни рејтинг Босне и Херцеговине остаје “Б” с позитивним изгледима. До позитивних помака могло би доћи само уколико буде формирана стабилна власт на нивоу БиХ. Тада се очекује и регулисање статуса програма с Међународним монетарним фондом, што би убрзало реформе и омогућило приступ изворима финансирања за важне инфрастуктурне пројекте.

Према наводима аналитичара, кредитни рејтинг може бити повећан у наредних 12 мјесеци уколико буде формирана стабилна власт која ће унаприједити наставак структурних реформи, а рејтинг ће бити смањен уколико не буде формирана стабилна власт, те реформе не буду оживљене. Одређена појашњења смо добили и од Удружења Банака БиХ.

За грађане Босне и Херцеговине, овај рејтинг значи да држава нема инвестициони кредитни рејтинг који би значио да је БиХ атрактивна за иностране инвеститоре, наводи економиста Вјекослав Домљан.

ВЈЕКОСЛАВ ДОМЉАН, економиста

Главнина наших проблема је унутар БиХ, и ту ттреба рјешавати проблеме, и правити амбијент за домаће инвеститоре, па ће доћи страни инвеститори. Што је рејтинг бољи онда нам се лакше задужити по бољим условима.

Тренутни рејтинг је резултат изостанка економских реформи, ниског економског раста, и он се неће промијенити ако се не убрза рад на реформама, каже Анто Домазет, професор на Економском факултету у Сарајеву. Излазак на тржишта капитала БиХ, ентитетаа, компанија, био би плаћен високим каматама. То потврђује примјер Републике Српске, која је емитовала обвезнице на Бечкој берзи те за то платила 4,75% каматну стопу, док је за првокласне клијетне каматна стопа од 0 до 1 одсто.

АНТО ДОМАЗЕТ, професор на Економском факултету у Сарајеву

Банкарски сектор у БиХ је углавном иностраног поријекла, и у одређивању каматних стопа за грађане и за привреду изражен је ризик према одређеној земљи и зато грађани плаћају више каматне стопе за кредите, него што се то дешава грађанима у земљама са вишим кредитним рејтингом.

Стране Институције које дају кредите Босни и Херцеговини процјењују капацитет задуживања. Ако оцијене да БиХ нема капацитет за задуживање, а треба јој новац за инфраструктурне пројекте, онда предлажу мјере као што је увођење путарина. Економисти су сложни да је препорука развијање нових модела јавно-приватних партнерстава, у којима се владе ангажују као партнери инвеститорима који то раде из одређеног профитног интереса.

Извор: БХРТ/СРЂАН КРСТИЋ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže