fbpx
Вијести, ЕУ

Ко је нови високи представник ЕУ Жозеп Борел?

Off 15
Josep Borrell
El canciller español Josep Borrell habla durante una conferencia de prensa en la embajada de España en Washington el miécoles 3 de abril de 2019. (AP Foto/Manuel Balce Ceneta)

Европски савјет номиновао је шпанског министра спољних послова Жозепа Борела за новог високог представника Европске уније за спољне послове и безбједност, а познаваоци европских прилика увјеравају да би Борел могао да буде активнији од претходнице Федерике Могерини.

Избор Шпаније као земље из које долази, за будућег европског дипломату значи да ће његова
позиција бити јача, а са друге стране, Шпанија неће имати проблем да се активније намеће осталим земљама чланицама, а ту се отвара занимљиво питање за наш регион.

Борел, иако рођењем Каталонац, жестоки је противник независности те шпанске провинције, што ће имати утицај на његов став у дијалогу Београда и Приштине, с обзиром на то да је Шпанија најјача земља Европске уније која не признаје независност Косова.

Најважнија промјена би требало да буде његова позиција о питању размјене територија између Београда и Приштине. Наиме, Могеринијева, не само да је ту идеју подржала, него ју је активно и
заговарала, док је Борел изричито против, и нема намјеру да је подржи.

По томе је ближи позицији Берлина, што је један од разлога што је Њемачка пристала да га подржи на овој позицији. Ако се ово покаже тачним, значиће приличан заокрет европске дипломатије према овом проблему.

Такође, од њега се очекује да ће активно радити на проширењу Европске уније, што је добра вијест за Балкан, регион о којем има добра сазнања.

Што се тиче осталих међународних односа, на њега благонаклоно неће гледати ни Москва, али ни Лондон, с обзиром на то да се залаже за враћање британске колоније Гибралтара под окриље Шпаније.

Извор: Независне новине

Related Posts

Tri pisma iz Sarajeva 300x250BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže