fbpx
Вијести, Регион

Косово: Харадинај предао Уставном суду захтев за интерпретацију његове оставке

Off 7
Ramush Haradinaj premijer Kosova
Priština, Kosovo - 16. juli 2019: Premijer Kosova Ramush Haradinaj ( Erkin Keçi - Anadolu Agency )

Премијер Косова у оставци Рамуш Харадинај затражио је од Уставног суда Косова да разјасни његову позицију као премијера у оставци, након што су у петак његови коалициони партнери довели у питање могућност да он настави да руководи владиним кабинетом.

Харадинај је на конференцији за новинаре изјавио да је данас Уставном суду предао захтев за интерпретацију његове оставке и да ли то значи да он може да настави да се стара о Влади, иако је, како је рекао, на основу раније праксе Правна канцеларија при његовом кабинету оценила да може да настави да води Владу.

“Није да живот потпуно стаје у овом временском периоду, али видите жељу да се мешају теме. Ја сам поднео оставку и након избора треба да добијемо нову Владу, али до тада ко сноси одговорност за вођење земље? Одговор на то не даје нико и ја не смем да оставим земљу у хаосу док се не изабере друга Влада и зато сам се обратио Усатвном суду”, казао је Харадинај.

Упитан да ли ће његово обраћање Уставном суду успорити одлазак земље на изборе, Харадинај је рекао да је од председника, Скупштине и политичких субјеката тражио да предузму кораке на расписивању избора у редовном временском периоду, како се не би каснило са изборима.

Он је истакао да Устав Косова не прецизира шта се дешава након што премијер поднесе оставку, тако да своје обраћање види као нешто што ће користити Косову и будућим случним ситуацијама.

Поновио је да је оставку поднео зато што није желео да се на интервјуу као осумљичени у Специјализованим већима у Хагу појави као премијер, него као грађанин Косова.

Такођер је нагласио да ће његова партија Алијанса за будућност Косова овога пута на изборе изаћи самостално, али да је коалиционе партнере позвао сутра на консултације.

Извор: Агенција Анадолија

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže