fbpx
БиХ, Вијести

Контаминација Националног парка Уна

Off 6
Una regata
Foto: Larisa Omerčić/BHRT

Приликом покушавања преласка границе са Републиком Хрватском, мигранти су у опасности, јер се ближи сезона лова, упозоравају из ловачких друштава.

Из Националног парка “Уна” упозоравају да велике количине смећа, које остаје иза миграната, негативно утјече на биљни и животињски свијет.

Незаобилазна рута миграната, у нади да ће прећи границу, свакако јесте Национални парк Уна. Тим путем иза миграната остаје много смећа. Тако се загађује Национални парк , али и угрожава животињски свијет који овдје живи, кажу у Националном парку.

АМАРИЛДО МУЛИЋ, директор Националног парка “Уна”

Ту имамо одређене проблеме прије свега кад је у питању Национални парк односно онечишћење националног парка у тим дијеловима на рути односно трасама којима се крећу мигранти.

АМАРИЛДО МУЛИЋ, директор Националног парка “Уна”

На неки начин, у једној мањој мјери утјечу на станишта и врсте фауне у подручју националног парка али исто тако у подручју ових дијелова гдје су мигранти присутни и гдје су им трасе везане за миграције.

На проблем, односно опасност, током кретања кроз шуму упозоравају и из ловачких друштава. Ловци свакодневно срећу мигранте приликом лова. Упозоравају да може доћи до страдања. Будући да се ближи почетак сезоне лова, из ловачке организације у Бихаћу апелују да сви ловци повећају опрез.

АДИС ШУШЊАР, секретар Ловачке организације Бихаћ

Прије свега повести сигурност о себи и другим судионицима у лову али исто тако обратити пажњу на кретање миграната и у сваком случају овим путем бих желио апеловати на колеге ловце.

Осим опасности за саме мигранте, у опасности су биљни и животињски свијет , кажу у ловачким друштвима, јер смеће има велики утјецај на флору и фауну.

Извор: Алем Дедић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže