fbpx
БиХ, Вијести

Конаковић: Скупштина КС у септембру о измјенама Закона о високом образовању

Off 4
Foto: Gordana Dragutinović-Mutić/BHRT

Предсједавајући Скупштине Кантона (КС) Сарајево Елмедин Конаковић на данашњој прес-конференцији потврдио је да су из процедуре повучене измјене и допуне Закона о високом образовању, које су се требале наћи на сутрашњој сједници Скупштине КС.

Појаснио је да се жели измијенити важеће законско рјешење у односу на састав Наставно-научног вијећа организационе јединице високошколске установе тако да се другачије дефинише могућност чланства у том тијелу представника академског особља, као и чланство у Наставно-научном вијећу чланова академског особља који су у радном односу у установи којој је признат статус наставне базе.

Такођер, по његовим ријечима, законске измјене односе се на поступак стицања статуса наставне базе на начин да је одлука о признавању статуса наставне базе у надлежности сената и управног одбора високошколске установе.

Конаковић је казао да се измјене Закона о високом образовању разматрају на захтјев Сената Универзитета у Сарајеву (УНСА), нагласивши да је неколико разлога за то.

“Сенат УНСА се обратио још премијеру Адему Зољу за измјене тог закона. Показала се нужност да се мијењају неке одредбе. Обратили су се и премијеру Едину Форти. Један од кључних разлога је стање на Медицинском факултету. Судови су одбили све апелације и смијењене деканесе Семре Чаваљуге и факултета поводом њене смјене”, казао је Конаковић.

С обзиром да је вријеме годишњих одмора Конаковић се нада да ће се предложене законске измјене наћи на сједници Скупштине КС која буде заказана у септембру.

“Такођер, своје приједлоге измјена Закона о високом образовању у процедуру ће упутити Синдикат Унивезитета у Сарајеву”, казао је новинарима предсједник Синдиката Универзитета у Сарајеву Јасмин Велагић.

Извор: ФЕНА

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže