fbpx
БиХ, Вијести

Комарица: Мира нема без правде, а овдје, чини ми се, правде нема

Off 5
Foto: Anadolu Agency

Опстанак и останак Хрвата на простору ентитета Република Српска може доћи у питање уколико се не почне размишљати и помагати Хрватима на простору РС-а, изјавио је данас Јосип Јерковић, потпредсједник РС-а, јавља Агенција Анадолија (АА).

Он је данас у Бањалуци организовао округли сто о теми “Хрвати у Републици Српској – опстанак”, а закључци са овог округлог стола, који у највећој мјери зависе од излагања око 40 представника удружења која раде на повратку, биће објављени за неколико дана.

“Ако будемо чекали да Секретаријат за расељена лица и миграције Владе РС или Министарство расељених особа и избјеглица Федерације БиХ или пак Министарство за људска права и избјеглице БиХ обнови све објекте, силне захтјеве од 5.000 до 10.000 Хрвата на простору РС, онда ми то нећемо ни доживјети. Поставља се питање гдје су међународни донатори, зашто смо ми Хрвати остављени на простору РС-а”, казао је Јерковић у обраћању медијима током округлог стола.

О сигурности у РС-у рекао је да сада, за разлику од почетка повратка када је било опструкција, нема запрека и имају добру сарадњу са МУП-ом РС.

“Али нажалост нема донатора како би успјели задовољити све који желе да им се објекти обнове”, казао је он

У раду округлог стола учествовао је и Фрањо Комарица, бискуп бањалучки који је нагласио да мира нема без правде, а овдје како му се чини, нема правде.

“Како протумачити да је након толико донација, у РС на крају прошле године остало 7.334 католика, а на крају рата нас је било преко 9.430, гдје је тај повратак који се требао догодити, гдје је то обнављање најплоднијег дијела БиХ, Посавине и Крајине? Ја сам дубоко увјерен да нема ни једног нормалног политичара, дакако ни бискупа, свећеника или интелектуалца, који је увјерен да је Бог створио овако богату земљу само за зечеве, лисице и за птице, а не за људе. Гдје су ти људи, за кога су неки људи гинули, били убијани, за кога су неки ратовали и коме ће оставити сву ту земљу?”, рекао је Комарица.

Према његовим ријечима, Хрватима је одузето једно од темељних људских права – право да буду своји на своме у овој земљи.

“Што Европа може понудити другим континентима, како ће се она понашати према избјеглицама и прогнаницима из афро-азијских земаља, ако не може средити у својој кући, у БиХ која је дио европске куће”, рекао је Комарица.

Божо Љубић, предсједник Главног вијећа Хрватског народног сабора, сматра да кључ опстојности и функционалности БиХ лежи у поштовању конститутивног права хрватског народа, а кључ функционалности и опстојности Републике Српске у поштивању конститутивних права мањинских народа у овом ентитету. Он је истакао да је кључно залагање Хрватског народног сабора и Владе за опстојност хрватског народа у БиХ за помоћ Хрватима у РС-у.

“У будућности ће БиХ која, надам се, иде према ЕУ гдје је чека Хрватска, морати испунити увјете, првенствено поштивање уставних права својих конститутивних народа и грађана”, додао је Љубић.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže