fbpx
БиХ, Вијести

Колико су рудари безбједни у бх. рудницима?

Off 6

Овоседмични протест рудара у Зеници још једном је актуелизирао бројна питања, а посебно услове и безбједност рудара у овдашњим рудницима. У три зеничке јаме услови рада и безбједност рудара су на незавидном нивоу, а најтеже стање је у јами “Страњани”, гдје су коморати протестовали, између осталог, због изузетно опасних услова рада усљед недостатка радника у јами.

Увјети и сигурност комората у јамама Распоточје и Стара јама РМУ Зеница, упркос значајним улагањима Електропривреде БиХ, нису на много већем нивоу. Како истичу у Страњанима, први разлог је изузетно застарјела технологија због вишедеценијске запуштености рудника, док је други разлог лоше сигурности рудара недостатак јамских радника.

Значајна улагања у Погон Распоточје услиједила су након рударске несреће 2014. године. Очекивања рудара у Страњанима су да владајуће друштво, које према њиховим тврдњама нема праве информације о стању у Погону Страњани, неће чекати нове рударске несреће да би издвојило средства за улагање у, прије свега, сигурност на раду.

Извор: Харун Бошњак/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže