fbpx
Вијести

Код Крушедола Дан сјећања на Србе страдале у акцији “Олуја”

Off 4
КРУШЕДОЛ, 4. АВГУСТА /СРНА/ - Патријарх српски Иринеј рекао је вечерас да су Срби страдали у хрватској војно-полицијској акцији "Олуја" новомученици и да се њихово страдалништво може упоредити са страдањем њихових сународника у Јасеновцу и другим стратиштима у НДХ током Другог свјетског рата.

Испред Манастира Крушедол на Фрушкој гори, у Србији је обиљежен Дан сјећања на Србе страдале и прогнане у хрватској акцији “Олуја” извршеној прије 24 године. Обиљежавању су присуствовали званичници Србије и Републике Српске.

Централним поменом одата је почаст жртвама “Олује” у којој је, према подацима Документацијско-информацијског центра Веритас погинуо или нестао 1.861 Србин, а избјегло их је више од 200.000.

Жртвама акције “Олуја” парастос је служио Његова светост патријарх српски Иринеј.

Обиљежавању су присуствовали предсједник и премијерка Србије Александар Вучић и Ана Брнабић, члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа Милорад Додик, предсједница и премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и Радован Вишковић. Међу присутнима су били и предсједници Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић, представници Војске Србије, чланови удружења за његовање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Милорад Додик указао је у свом обраћању на значај слободе за српски народ на овим просторима, који је, како је рекао, у прошлом вијеку највише страдао.

“Срби су најстрадалнији народ прошлог вијека”, рекао је Додик и додао да су Срби протјерани са својих вјековних огњишта из Хрватске, али да су уточиште нашли у Републици Српској и Србији.

Нагласио је да Србија и Република Српска пети пут заједно обиљежавају Дан сјећања на жртве “Олује”, те изразио захвалност предсједнику Србије Александру Вучићу што је то иницирао.

“Ако Србија заборави ‘Олују’, нико о њој неће причати”, поручио је Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је задатак Србије и Срба да никада не забораве хрватску војно-полицијску акцију “Олуја”, већ да је обиљеже на достојанствен и озбиљан начин.

“Не можемо само да плачемо и кукамо, већ можемо да извучемо поуке. Да знамо шта је мир и покажемо поштовање према туђим жртвама, али да никад не дозволимо ниподаштавање српских жртава и свима да кажемо да ћемо бити свој на своме”, рекао је Вучић вечерас у Крушедолу.

Хрватска војно-полицијска акција “Олуја” почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица ХВО-а на подручја Баније, Лике, Кордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска ушла је у Книн, док су колоне избјеглица улазиле у Србију.

Извор: Срна/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže