fbpx
Вијести, Регион

Ковач оптужио Беару за масакр у Кравици

Off 3
Foto: MKSJ

Свједочећи на суђењу у Београду, некадашњи командант Штаба полицијских снага Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУПРС) Томислав Ковач је рекао да је начелник безбједности Главног штаба Војске Републике Српске (ВРС) Љубиша Беара одговоран за убиства у хангару у Кравици у јулу 1995. године.

Ковач, који је у БиХ оптужен за геноцид у Сребреници, дао је у Београду исказ на суђењу осморици бивших припадника МУПРС-а и казао да Беару сматра одговорним за убиства преко 1.000 Бошњака у Кравици, јавља БИРН БиХ.

“Беара је био окидач како би овај процес убијања почео… Он је био особа која је могла то зауставити”, рекао је Ковач.

Ковач је свједочио на суђењу Недељку Милидраговићу, Алекси Голијанину, Миливоју Батиници, Александру Дачевићу, Бори Милетићу, Јовану Петровићу, Драгомиру Паровићу и Видосаву Васићу, који су оптужени да су организовали и учествовали у стријељању више од 1.300 бошњачких цивила у пољопривредном складишту у селу Кравица близу Сребренице у јулу 1995. године.

Како је Ковач казао, Бошњаци су убили једног од припадника специјалне полиције МУП-а РС-а након што је извјесни Милан Лукић – који је био подређен Беари – почео пуцати на њих.

“То је био разлог због којег су Муслимани напали тог полицајца, зато што је на њих пуцано… То је већ утврђено”, изјавио је Ковач и додао да је убиство српског полицајца било окидач за масакр.

“Када су заробљеници убили тог војника, онда су српски полицајци тако брутално одговорили да су многи за то осуђени у Хаагу и у Сарајеву”, рекао је он.

Ковач је убиства у Кравици назвао инцидентом, појаснивши да није било предумишљаја да се заробљеници убију. Додао је да су Бошњаци у хангару у Кравици били ратни заробљеници, а не цивили.

Према Ковачу, оптужени нису били у Кравици у вријеме масакра.

Тужилаштво БиХ је 2018. године оптужило Ковача да је учествовао у удруженом злочиначком подухвату с намјером и циљем да се група бошњачког народа у енклави Сребреница истријеби присилним премјештањем око 40.000 жена, дјеце и стараца и погубљењима по кратком поступку око 8.000 мушкараца и младића.

С обзиром да се налази у Србији, Ковач није доступан Тужилаштву БиХ, а Србија није преузела његово кривично гоњење.

Љубиша Беара је 2015. осуђен на доживотни затвор због учешћа у геноциду у Сребреницу. Преминуо је 2017. године.

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže