БиХ, Вијести

Кнежевић за БХРТ: Надам се да Уставни суд неће бити у ситуацији да користи све оно што му Устав допушта

Off 7
Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko M. Knežević

“Приоритет у раду Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) морају бити измјене Изборног закона БиХ, који ће осигурати одржавање локалних избора у Мостару, те измјене од стране Уставног суда оспорених одредби Закона о обавјештајно-безбједносној агенцији БиХ”, рекао је у интервјуу за БХТ1 предсједник Уставног суда БиХ Златко М. Кнежевић.

Разговор водила новинарка БХРТ-а Адиса Ајдаслић.

Овдје можете погледати комплетан интервју са предсједником Уставног суда БиХ Златком М. Кнежевићем.

“Уставни суд, а ја као његов предсједник, жели да се обрати Парламенту БиХ из неколико разлога. Први и најважнији је да кажемо Парламенту да је крајње вријеме да се одлуке Уставног суда проведу, оне које су на терет провођења пред Парламентом БиХ.

Два су кључна питања: Изборни закон и Закон о обавјештајно-безбједносној агенцији. Године, већ деценије, пролазе од наше одлуке у такозваном предмету Мостар, у том дијелу изборни закон није проведен. Ево и задњи комплекс одлука око Изборног закона – наше одлуке нису проведене. Закон о обавјештајно- безбједносној агенцији, као једној од најважнијих институција за безбједност у Босни и Херцеговини, није проведен. Е па, ми желимо рећи да парламент има своје право, али и обавезу да проведе наше одлуке”.

БХРТ: Значи ли то да Уставни суд може донијети другачија рјешења?

“Постоји у пракси Уставног суда такозвани предмет “Називи општина и градова”. Прије више од 12 година када је Уставни суд својом одлуком прогласио текст члана одређеног закона како важи и наложио свима да то поштују као закон, док парламент не промијени на начин како он мисли да треба. Дакле, постоји преседан. Постоји правна школа, такозвана италијанска правна доктрина додатног образложења, која допушта уставним судовима да на сличан начин реагују када дође до рупе у прописима или када дође до знатне штете по уставни поредак. Постоји пракса њемачког Савезног уставног суда на сличан начин, али то је све изузетно ризично”.

БХРТ: У ком смислу ризично?

Зато што подјела власти подразумијева да свако ради свој посао.

БХРТ: А ако не ради?

“Ако не ради, постоје такозвани механизми и политичке и друштвене, и како год да кажемо, одговорности, до тренутка када се стварно не ради свој посао. Ми желимо да упозоримо Парламент да није да не постоје механизми којима би се то могло ријешити, али је питање да ли ћемо тиме починити краткорочно добро, а дугорочно зло, и да је најбоље да Парламент то рјешава. Како год Парламент мисли, на који год начин мисли, али да донесе те законе. Сљедећа година је изборна, и да ли је то тренутак када треба пресјећи –  о томе ће Парламент рећи шта мисли, а богами, и Уставни суд”.

БХРТ: Јесте ли из Парламента добили икакву повратну информацију на Вашу иницијативу да желите тамо да говорите?

“Не, нисам. Прво сам разговарао са госпођом Кришто и господином Изетбеговићем, објаснио им да ћемо се обратити Парламенту, па је протекло мјесец дана или нешто више, па сам онда то писмено послао. Ја сам дужан да извршавам закључке Великог вијећа Уставног суда и Уставног суда и не постоји ту нека моја самостална идеја, не постоји самостални стријелац у Уставном суду. Предсједник је личност која је дужна да јавно представља Суд, али по одлуци Суда. И, још увијек немам повратну информацију”.

БХРТ: На чему онда темељите оптимизам, када је управо овакав одговор јако обесхрабрујући?

“Па, знате, мислим да у овој земљи постоји, шта год ми једни о другима и међусобно мислили, али да постоји један општи став да је, можда, крајње вријеме да станемо са свим овим претјеривањма, што би рекао Бранко Миљковић: “Уби нас прејака ријеч”. Сваки дан све ружније , дајте да нешто урадимо.
Можда сам неоправдано оптимистичан, али ја у то вјерујем. Вјерујем да тај парламент није случајно изабран, да ти људи имају одговорност и ја једноставно вјерујем да ће парламент то урадити. Ако не уради, е то је већ друга прича.

Related Posts