fbpx
БиХ, Вијести

Клањана колективна џеназа и укопано 86 жртава из Приједора и Котор Вароши

Off 20
Prijedor dzenaza
Na stadionu Vedro polje u Hambarinama, kod Prijedora, klanjana je kolektivna dženaza za 86 žrtava iz Prijedora i Kotor Varoši, koji su ubijeni 1992. godine ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency )

На стадиону Ведро поље у Хамбаринама, код Приједора, клањана је колективна џеназа за 86 жртава из Приједора и Котор Вароши, који су убијени 1992. године.

Посмртни остаци жртава укопани су у различитим мезаријима, а у складу са жељама њихових породица

Ради се о жртвама бошњачке националности чији су посмртни остаци углавном ексхумирани на Корићанским стијенама. Ради се углавном о жртавама које су убијене 1992. године и које су прошле логоре Омарска, Кератерм, Мањача, Трнопоље…

Највећи број жртава, 68 њих, укопано је у Шехидском мезарју Камичани док су остали укопани у Шехидским мезарјима Чараково, Хамбарине, Бишћани, Скела, Ризвановићи те Шехидском мезарју Дабовци у Котор Вароши.

Данас су укопани и отац и син Хајрудин и Јасмин Елезовић, браћа Един и Емир Елезовић те Фахрудин Елезовић.

Заједно су укопани и отац и син Шериф и Зафир Бајрић те браћа Зулић, Мирсад и Суад, браћа Јакуповић, Армин и Дедо, браћа Грабић Мустафа и Вејсил, те браћа Сивац, Неџад и Един.

У Приједору је ’90-их година убијено 3.176 цивила, углавном несрпске националности. Још увијек се трага за близу 500. Убијени Приједорчани ексхумирани су, према подацима из априла ове године, на 489 локација, које су највећим дијелом на подручју опћине Приједор. Међутим, посмртни остаци убијених Приједорчана ексхумирани су и на подручју десет сусједних опћина, али и у сусједним земљама.

Највећи број убијених ексхумиран је на локалитету Корићанске стијене. Међу 86 убијених, који су пронашли смирај након 27 година, 79 је логораша.

Иначе, током рата у Приједору према званичним подацима убијено je 3176 људи. Кроз приједорске логоре прошло је више од 30 хиљада људи.

ИЗВОР: БХРТ/ Агенција Анадолија

 

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže