fbpx
Животни стил

Кафа прије спавања не утиче на сан

Off 5
Espresso coffee overhead with spout and coffee beans on a wooden table

Шољица кафе попијена неколико часова прије одласка у кревет не утиче на спавање, показују резултати нове студије.

Истраживачи са Универзитета Флорида Атлантик и Медицинске школе Харвард биљежили су нивое конзумирања кофеина, алкохола и никотина међу 785 добровољаца и поредили њихове свакодневне биљешке о спавању и податке са сензора на наруквицама.

Око 40 одсто чланове ове групе конзумирало је кафу током најмање једне ноћи за вријеме извођења студије, која је у просјеку трајала по 6,7 ноћи по особи.

Анализом је утврђено да никотин и алкохол ремете сан и да попушена цигарета у касним сатима скраћује спавање за 42 минута, али да кофеин нема ефекта, пренијела је агенција ПА.

Доктор Кристи Спадола са Универзитета Флорида Атлантик написала је у журналу “Сан” да ова студија представља једно од највећих истраживања о вечерњем конзумирању алкохола, кофеина и никотина уз објективно мјерење ефеката на сан.

“Нисмо уочили везу између уношења кофеина у периоду до четири часа прије одласка у кревет и било каквих параметара сна”, каже Спадола.

Национална здравствена служба препоручује смањење конзумирања чаја, кафе, енергетских напитака или газираних пића прије одласка у кревет јер се сматра да кофеин омета процес падања у сан.

Извор: Срна

Related Posts

BH Telecom - EXTRA

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže