Књига, Култура

Карахасан: Изабрана дјела су производ дугих разговора с блиским особама

Off 6
Foto: Fena

Изабрана дјела угледног бх. књижевника Джевада Карахасана, с потписом издавачке куће “Конектум”, резултат су дугогодишњег континуираног рада, а бит ће представљена 10. јуна у сарајевској Вијећници.

Након што му је прије пет година члан уредништва издавачке куће “Конектум” Ајет Арифи представио идеју о изабраним дјелима, писац је разговарао с колегама, пријатељима и критичарима да ли то уопште треба урадити, а након тога дуго је разматрао која дјела уврстити у изабрана дјела.

– Спадам у писце који књижевност схватају као разговор, не дијелим превише особина с роматичарским ауторима који су видјели писца као ствараоца који дјело ствара у самоћи а које ће бити непромјењиво. За мене су романи, приповијетке, драме, есеји разговори с читаоцима. Изабрана дјела су производ бројних, дугих разговора с блиским особама, а заступљени су романи, књиге проповједака и изразито строг избор есеја – рекао је Карахасан на данашњој конференцији за медије.

Како је казао члан уредништва издавачке куће “Конектум” Матија Бошњак, ријеч је о пробраној збирци дјела најугледнијег живућег књижевника бх. и регионалног културног простора и једног од најзначајнијих европских писаца данашњице.

– У избор је ушао дио Карахасановог опуса од десет дјела који припада ранијој стваралачкој етапи, према романима и остварањима по којима је Карахасан стекао свој реноме у БиХ, региону и Европи – рекао је Бошњак.

У књигу је уврштен најрелевантнији дио приповједачког и есејистичког опуса Карахасана, почевши од раних етапа његовог књижевног и умјетничког сазријевања, према есејистици и романескним остварењима којима је стекао статус сувременог класика.

Ријеч је о насловима: збирке приповједака Краљевске легенде, Кућа за уморне и Извјештаји из тамног вилајета; романи Источни диwан, Сара и Серафина, Шахријаров прстен, Ноћно вијеће, Што пепео прича; есеји Дневник селидбе, О језику и страху/Књига вртова, преноси Фена.

Related Posts