БиХ, Вијести

Како је Милица Марковић остала без стана?

Off 3
Foto: Elman Omić - Anadolu Agency

Државна парламентарка Милица Марковић мораће, према одлуци Врховног суда Републике Српске да врати петособан стан у Бијељини, који је, мимо законске процедуре, плаћен робном резервом мазута. Цијелу причу објелоданио је Центар за истраживачко новинарство крајем прошле године. Поставља се питање да ли је неопходан притисак јавности да би институције радиле свој посао и који су сљедећи кораци?

Цијела прича започела је 2000. године, када је Марковићева од ентитетске владе затражила да јој купи стан у Бијељини. Није прошла уобичајену процедуру, него је стан плаћен резервом мазута два пута. Више од деценију и по касније, случај је објелоданио Центар за истраживачко новинарство.

ПОГЛЕДАЈТЕ ПРИЧУ РЕПОРТЕРКЕ ИВАНЕ ТРБИЋ:

Поставља се питање, да ли је неопходан притисак јавности да би институције радиле свој посао? Аналитичари кажу да јавно мњење треба да буде корективни фактор, али не и једини начин да би институције радиле оно за што су плаћене.

Сљедећи корак у овом поступку је брисање Марковићеве из грунтовнице. Како објашњава Миодраг Стојановић, адвокат фирме “Велтинг” у чијој згради се налази спорни стан, они су стан препустили Влади Републике Српске.

Осим тога што ће морати вратити стан, Марковићева треба да плати и трошкове поступка и ревизије од скоро 11.000 марака. Колико је још оваквих и сличних случајева, који никада неће испливати и колику су штету нанијели буџету, а у коначници грађанима, немогуће је и претпоставити.

Related Posts