Животни стил

Како смањити ризик од тровања храном у љетним мјесецима

Off 3
ishrana salata meso zdrava hrana
https://www.freepik.com/premium-photo/steak-with-salad_4288626.htm

Топли временски услови представљају ризик брзог кварења хране која онда може угрозити наше здравље. Како се храна загријава током љетних температура, микроорганизми се брже размножавају. Постоје једноставне смјернице за сигурност хране од саме припреме, транспорта и послуживања хране,  наводе стручњаци из Института за здравље и сигурност хране Зеница (ИНЗ).

Пакујте и транспортујте храну на сигуран начин

Храну коју носите на излет држите на сигурном (на хладном) за шта вам могу послужити мобилни фрижидери. Ставите хладну храну у фрижидер с ледом или замрзнутим гелом.

Месо, пилетина и морски плодови могу се паковати и док су још замрзнути, како би дуже остали хладнији.

Држите фрижидере затворене, те ограничите број отварања колико год можете.

Потребно је да је сирово месо, пилетина и плодови сигурно умотано или у посудама с поклопцем. Храну коју ћете термички обрађивати требате одвојити од хране коју ће се јести свјежу, као што су воће и поврће.

Савјети за сигурно печење на жару

Роштиљање и излет често иду “руку под руку”, те као код кухања у затвореном простору, постоје важне смјернице које треба слиједити како бисте осигурали да храна на жару дође до стола здрава и сигурна. Маринирајте сигурно. Храну држите у фрижидеру – никад на кухињском пулту или на отвореном. Осим тога, ако планирате користити дио маринаде као умак на термички обрађену храну дио одвојите прије додавања сировог меса, пилетине или морских плодова. Једном кориштена маринада се више не употребљава.

Готову храну држите на топлом. Храну са роштиља требате држати топлом док је не послужите, тако да је премјестите на страну полице за роштиљ, одмах даље од жара. То ће храну држати топлом, спречити раст микроорганизама, а храна се неће препећи.

Послуживање хране за излет

Држите храну која се термички не обрађује хладном и термички обрађену храну топлом. Одржавање хране на одговарајућим температурама – унутрашњим и вањским – је пресудно у спречавању раста бактерија које се преносе храном.

Хладна јела попут сезонске свјеже салате треба чувати у хладњаку на 4°Ц или ниже до времена за послуживање. Једном кад салату послужите, не би смјела бити на отвореном дуже од два сата или један сат ако је вањска температура изнад 30°Ц. Ако се то догоди – сигурније је бацити је.

Намирнице попут сложених (пилеће) салата и десерти за послуживање могу се ставити изравно на лед или у плитку посуду постављену у дубоку посуду пуњену ледом. Оциједите воду док се лед топи и често мјењајте лед.

Термички обрађена јела

Топла храна мора бити, до послуживања, на температури изнад 60 °Ц. Ту храну треба посебно умотати и ставити у посуду да се спријечи утицај вањске средине. Баш као и код хладне хране – ова храна не би требала бити на отвореном више од два сата или један сат на температурама изнад 30°Ц. Ако је храна изостављена дуже, сигурније је бацити.

За сигурно руковање храном примјените и правила четири „О”

Опери – Често перите руке и површине. Оперите даске за резање, посуђе, прибор и пултове топлом водом након припреме сваке поједине намирнице.

Одвоји – Одвојите сирово месо од других намирница. Користите једну даску за резање за свјеже производе и засебну другу даску за сирово месо. Никада не стављајте кухану храну на тањир у коме сте претходно држали сирово месо, пилетину, плодове мора или јаја, осим ако је плоча опрана у врућој води са детерџентом.

Обради – Кувајте на одговарајућој температури. Боја и текстура су непоуздани показатељи сигурности. Све намирнице морају бити припремљене на сигурну минималну унутарњу температуру како би се уништиле штетне бактерије, будући да на роштиљ нећете носити термометар, послужите се сатом, па пратите период припремња хране коју припремате.

Охлади– Храну одмах ставите у фрижидер. Употријебите термометар уређаја како бисте били сигурни да је температура стално 4-8°Ц или нижа, а температура замрзивача је 0°Ц или нижа. Никада не одмрзавајте храну на собној температури, или на вањској температури. Постоје два сигурна начина за одмрзавање хране: у хладњаку, или одмах кухањем или пржењем.

Отпад који настане приликом излета потребно је покупити у врећице и бацити у канте за комунални отпад. Немојте угрожавати живот сљедећих корисника излетишта, а и уништавати природу, јер и храна коју једемо је из природе, савјетују из ИНЗ-а.

Related Posts