fbpx
БиХ, Вијести

Каква је судбина државног буџета у БиХ?

Off 6
Foto:Ilustracija

Иако је прегласавањем усвојен у Предсједништву, још се не зна каква је судбина државног буџета у Парламенту. Оно што је барем за сада познато је да буџет нема подршку из СНСД-а.

Још од јануара ове године, државни буџет налазио се у Предсједништву БиХ. Пола године касније, тачније 31. јула, усвојен је гласовима предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, но подршка је изостала од члана Предсједништва БиХ Милорада
Додика.

Велики је број државних службеника који траже његово усвајање и повећање плате. Међу њима је и Синдикат полицијских службеника.

Са новим сазивом Савјета министара може се очекивати и усвајање државног буџета, но његову судбину одређују СДА, ХДЗ и СНСД, тврде посланици.

Да би буџет био оперативан морају га потврдити оба дома Парламента БиХ.

Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да повећање буџета иде на штету Републике Српске.

Повећањем буџета за 16 милиона марака осигурана су средства за повећање плата полицајцима у складу са ранијим одлукама Парламентарне скупштине БиХ, а државним службеницима и запосленицима у институцијама БиХ топли оброк ће бити враћен са осам на шест марака. Каква га судбина чека у Парламенту још није познато, с обзиром на тренутне политичке околности на државном нивоу.

Извор: Аријана Мисимовић/БХРТ

Related Posts