fbpx
БиХ, Вијести

Казне за несавјесне возаче од 100 до 1000 КМ

Off 5
Foto: Ilustracija

Прометна полиција МУП-a Кaнтона Сарајево почела је с кажњавањем свих путника у моторним возилима који не вежу сигурносни појас.

Они који не вежу појас морат ће, према измјенама Закона о сигурности саобраћаја на цестама БиХ, које су ступиле на снагу у фебруару 2017. године, издвојити од 100 до 300 КМ.

Предвиђене су и казне за вожњу дјетета на предњем сједишту.

Извјештава репортерка БХРТ-а Аида Фазлић.

Ове новчане казне се односе на возача или другу особу која се за вријеме вожње у моторном возилу не веже сигурносним појасем.

Осим тога, предвиђене су и казне за вожњу дјетета млађег од 12 година на предњем сједишту. У том случају предвиђена је казна од 400 до 1.000 КМ.

Дјеца до 15 мјесеци морају бити окренута супротно од смјера вожње јер се тако смањује опасност од трзајне повреде, а тако стоји и у упутама
произвођача.Што се закона тиче, чим пређу 150 цм висине, без обзира на старост, дјеца више не морају у аутосједалицу.

Тако се дјеца висока од 135 до 150 цм могу возити на стражњем сједалу без аутосједалице или постоља, ако су правилно везана појасом. Дјеца до 135 цм и даље се морају возити у посебној сигурносној сједалици или на постољу.

Аутосједалице су пуно сигурније и без обзира на то што не рискирате казну од полиције, рискирате дјечју сигурност. Кад дијете прерасте аутосједалицу изаберите постоље с наслоном које ће ипак штитити врат и главу од трзаја.

Дијете је спремно за вожњу у аутомобилу без додатних помагала кад му појас прелази преко кључне кости, а не преко врата и кад досегне 36 килограма.

Имајте на уму да се дијете никад не смије превозити у крилу нити га се у том положају смије везати појасом. У првом случају немогуће је задржати дијете у рукама од силе удара приликом судара, док га појас може додатно озлиједити јер ће се наћи између њега и тежине вашег тијела.

Извор: Аида Фазлић/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže