fbpx
БиХ, Вијести

Казанџија Слободан Пецикоза једини у Горњем Подрињу

Off 5
Kazandzija
Kazandžija Slobodan Pecikoza (foto: rtvbn.com)

Занат казанџије ипак опстаје захваљујући ријеткима. Казанџија Слободан Пецикоза једини је у Горњем Подрињу који се бави овим занатом. За пола вијека у својој малој радионици поправио је на стотине казана свих врста.

Нема домаћинске куће без добре ракије, али и добрих казана и казанџија све је мање. На подручју Вишеграда и околине, једине казанџије су Слободан и његов син Славко. Славко има четири сина, која му помажу у овом несвакидашњем послу.

СЛОБОДАН ПЕЦИКОЗА, казанџија

„Казане за ракију правим више од 40 година, учио сам самостално то да правим. За израду казана потребна је љубав, али у казанџијском занату има више заната, треба бити ковач, лимар, бравар, вариоц, све се састоји у томе. Казанџијски је занат је мало опширнији занат, њега не ради један мајстор, нпр. само вариоц, брава и слично, казанџија мора познавати све те струке“

Слободану су помагали сви чланови породице у прављењу казана, а овај занат наставио је његов син. У радионици за казане могу се видјети различите врсте казана, оне које поправљају, али и нови за који је потребно мјесец дана свакодневног рада.

СЛОБОДАН ПЕЦИКОЗА, казанџија

„Мој син је прихватио овај занат, требала ми је помоћ, а док ми је покојна супруга била жива она ми је помагала, као и старије ћерке када су биле са мном“

Славко је поносан што наставља очев занат. Волио би да један од његова четири сина наставе ову традицију.

СЛОБОДАН ПЕЦИКОЗА, казанџија

„Уз оца, није ми било тешко, јер сам од малих ногу са њим. Стално сам био уз њега, научио сам занат и могу слободно да кажем да све то што је он знао и што зна, радим и ја данас. Ја сам друга генерација која се бави овим занатом, жеља ми да ће се барем један од моја четири сина бавити овим занатом и наставити традицију исто онако као што сам је наставио ја“

Ова породица је једина у регији која се бави казанџијским занатом који је стар више од пет вијекова.

Извор: Јована Боровчанин Ђуревић/БХРТ

Related Posts