fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

Ињариту на СФФ-у: Увијек изнова учим како се прави филм

Off 4
Sarajevo, BiH - 18. august 2019: Meksički reditelj Alejandro Gonzalez Inarritu (L) bio je gost prvog "Masterclassa" 25. izdanja Sarajevo Film Festivala, a u opuštenom razgovoru u prepunom Narodnom pozorištu u Sarajevu petostruki dobitnik Oscara je podijelio svoje bogato znanje i iskustvo s festivalskom publikom i predstavnicima medija. Razgovor s ovogodišnjim dobitnikom Počasnog Srca Sarajeva je moderirao umjetnički direktor “International Film Festivala & Awards Macaoa”, Mike Goodridge. ( Denis Zuberi - Anadolu Agency )

Мексички редитељ Алехандро Гонзалез Ињариту био је гост првог “Мастеркласа” 25. издања Сарајево Филм Фестивала, а у опуштеном разговору у препуном Народном позоришту у Сарајеву петоструки добитник Осцара је подијелио своје богато знање и искуство с фестивалском публиком и представницима медија.

Разговор с овогодишњим добитником Почасног Срца Сарајева је модерирао умјетнички директор “Интернешнл Филм Фестивала & Авордс Макаоа”, Мике Гудриџ.

На питање гдје у свијету умјетности данас стоји кинематографија, Ињариту је казао је за многе кино лични израз, за друге умјетнички начин да изразе свој став о свијету, за многе само забава, а за поједине начин да зараде новац.

“Кино је настао као експеримент који је постао врста циркуса који забавља људе. Затим се развио у облик изражавања који је сада већ 50 година најбитнији начин умјетничког изражавања”, рекао је Инарриту.

Истакао је да током своје филмске каријере имао среће сарађивати с партнерима с којима је могао снимати филмове који преноси његов унутрашњи глас.

Годинама је, како је казао, научио многе ствари. Подсјетивши се свог филма “Пасја љубав” из 2000. године, првог из његове “Трилогије смрти”, Ињариту је признао како никада више не би снимао филм на тај начин.

“Не знам ни како сам имао снаге да то радим. Сада бих вјероватно био исцрпљен већ првог дана. Сад снимам филмове у којима сам опуштенији”, казао је оскаровац.

Открио је да је као 20-годишњак радио као водитељ на локалној радио станици у Мексику. Тада је водио тросатни програм у којем је пуштао музику коју жели и говорио о темама које га интересују.

“Били смо најслушанији радио. Емисија је била веома популарна, уједно и провокативна. Била је то права школа за мене да одржим публику. Онда сам радио на једној тв емисији која никада није заживјела”, казао је Ињариту.

Истакао је да је на филму почео радити не само због чињенице да воли ту врсту визуалне пројекције, већ из разлога што је то, како је казао, бескрајни процес учења.

“Филм је океан који не можете контролисати. Не можете рећи ‘ја знам како да направим филм’. Нико то не зна. Можете их снимити 40, али ја увијек изнова откривам како се прави филм и ту је љепота свега. Можете имати 80 година и још увијек учити”, рекао је Ињариту.

Открио је да у слободно вријеме једва погледа нешто на телевизији, а у животу, како је казао, није никада погледао ниједну серију.

“Телевизија од мене захтијева пуну пажњу, а ја је немам. Желим све друго радити. Зато волим кина. Волим бити у ‘утроби’, у супротном се погубим”, казао је Инарриту.

Мексички режисер је говорио и о томе како је успио на холивудској сцени. Истакао је да је имао среће што је његов првијенац добио значајну пажњу, али тврди да је остале радио причајући своју причу.

“Када контролишете своју причу, имате више начина да успијете како желите. Мене је подржало неколико независних студија. Имао сам своје приче које сам хтио испричати. Био сам сретник. Имао сам финансијску подршку, али сам и сам управљао новцем. Моји филмови су били моји. Ипак мој случај није као код осталих. Када се ослањате на материјализам, онда постајете упосленик, а кад сте упосленик морате поштивати нека правила индустрије. То је изазов. Ако желите да заговарате слободу, онда сте у конфликту”, казао је Ињариту.

Алехандро Гонзалез Ињариту, добитник пет Оскара, је први латиноамерички филмски стваралац номинован за престижну награду у категоријама најбољег редитеља и најбољег продуцента. Такођер, он је први латиноамерички филмски аутор којем је повјерено предсједавање жиријем Филмског фестивала у Кану, те први Мексиканац овјенчан Златном палмом.

Овом добитнику два узастопна Оскара за најбољег редитеља – за филмове “Повратник” и “Бирдмен или неочекивана врлина незнања”, у петак је уручено Почасно Срце Сарајева. Награда му је додијељена за његов изузетан допринос филмској умјетности.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts