fbpx
БиХ, Вијести

Испраћај припадника ОСБиХ у Афганистан

Off 16
Foto: Igor Božović/BHRT

Церемонијом примопредаје државних обиљежја, припадници Оружаних снага Босне и Херцеговине из састава 4. пјешадијске бригаде испраћени су на мисију подршке миру у Афганистан. Ријеч је о укупно 45 припадника Оружаних снага, међу којима су двије војникиње, јавио је репортер БХРТ-а Игор Божовић.

Наши војници у Афганистану ће провести шест мјесеци, гдје ће им задаће бити углавном подршка и осигурање војне базе. Мисија у Афганистану дио је обвеза које је Министарство обране Босне и Херцеговине прихватило сукладно закону, а то је подршка мировним мисијама у свијету.

У препуној дворани Војарне “Божан Шимовић” у Чапљини обитељи су се поздрављале с младићима и дјевојкама који одлазе на полугодишњу мисију у Афганистан. Министрица обране Босне и Херцеговине Марина Пендеш изражила је понос због резултата из досадашњих мировних мисија.

“Оружане снаге Босне и Херцеговине и Министарство обране, без обзира што смо једно од министарстава у Еуропи која издвајају мање из прорачуна, око један посто ГДП-а, ми то надокнађујемо изузетно квалитетним људским ресурсима. Без обзира о којој се мисији ради, увијек добивамо позитивне оцјене”, рекла је министрица Пендеш.


Генерал бојник Радован Илић навео је да у овој ротацији у мисију иду 43 младића и двије дјевојке, у саставу пјешадијских снага и војне полиције. Они ће обављади задатке који се углавном тичу обезбјеђења базе, као и војнополицијске послове.

“Данас сам, као оперативни командант, био у прилици да се увјерим да су, прије свега, изабрани људи према критеријумима, да су потпуно припремљени и обучени у ових шест мјесеци те да ће успјешно извршавати додијељену мисију”, истиче Илић.

Четврту ротацију која одлази на мировну мисију припремао је бригадир Здравко Резо, а постројбом ће у Афганистану заповједати поручник Жељко Марковић.

Проведена је интензивна шестомјесечна обука, након које је 45 припадника Оружаних снага морало положити једнако захтјеван испит који се састојао од војне вјежбе.

Све је успјешно реализирано и, како је рекао поручник Марковић, војници су спремни за мировну мисију.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže