fbpx
БиХ, Вијести

Инцел: Тужилаштво утврђује ко је одговоран за контаминацију пираленом

Off 6
Incel piralen
Foto: Danijel Lepir/BHRT

Инспекција рада Републике Српске почела је контроле субјеката који раде у пословној зони “Инцела”, потврђено нам је у Инспекторату Републике Српске.

Ранијом хемијском анализом земљишта, која је обављена на укупно 52 локације у “Инцелу”, на двадесет и једној локацији откривен је пирален у прекораченим вриједностима. На тим локацијама послује укупно шест подузећа.

Полиција и надлежно Тужилаштво утврђују да ли постоји било чија кривична одговорност због загађења пираленом у пословној зони “Инцел”. Сви налази се дају МУП-у и Тужилаштву, потврдио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Провјерева се да ли предузећа проводе мјере које су дефинисане актом о процјени ризика, да ли су радници ишли на периодичне љекарске прегледе и када.

Акценат је, наравно, на послодавцима код којих је на основу анализа утврђено повећано присуство различитих загађујућих материја. Иначе, на појединим локацијама у пословној зони “Инцел” утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак три хиљаде пута више него што је дозвољено.

ИЗВОР: Данијел Лепир/БХРТ

Related Posts