fbpx
БиХ, Сарајево Филм Фестивал

Интензивиран надзор тржишно-туристичких инспектора током СФФ-а

Off 3
Sarajevo SFF
Foto: Facebook

Кантонална управа за инспекцијске послове (КУИП) ће током 25. Сарајево Филм Фестивала, од 16. до 23. аугуста, додатно интензивирати надзоре које ће проводити санитарни, тржишно-туристички и инспектори рада, с циљем сузбијања незаконитих појава, те осигурања извршења закона над којима надзор проводе те инспекције.

Гласноговорница КУИП-а Кантона Сарајево Вилдана Брдарић казала је у разговору за Фену да су почетком љетне туристичке сезоне почели и реализацију Плана појачаних инспекцијских надзора над радом у објектима који обављају угоститељску и туристичку дјелатност, због високих температура и одржавања Сарајево Филм Фестивала, током чијег се одржавања очекује велики број туриста у главном граду БиХ.

Истакла је да акцент њихових активности стављен на здравствену исправност те услове у погледу процесне хигијене, као и температуре простора и опреме за чување и излагање производа.

– Кантонални ветеринарски инспектори до сада су контролисали 105 субјеката у пословању са храном животињског поријекла, укључујући производњу и промет меса и месних производа, млијека и млијечних производа, те производњу и промет конзумних јаја – казала је.
Усмјереним инспекцијским надзорима, додала је, обухваћени су и пијачни простори у којима се продају лако кварљиве намирнице животињског поријекла, као и угоститељски објекти.

Брдарић је истакла је да због провјере исправности производа намијењених јавној потрошњи за лабораторијску анализу узето укупно 114 узорака различитих производа животињског поријекла, чијим испитивањем су добијени задовољавајући резултати. Такођер, нагласила је да је због провјере микробиолошке чистоће узето и 348 брисева радних површина у контакту са храном, опреме, амбалаже, као и руку особа које манипулишу храном.

– Према кончаним анализама узетих брисева неправилности су утврђене у 73 случаја или 21 посто, које се углавном односе на неусклађености у погледу укупног броја бактерија, те дијелом ентеробактерија, изнад референтних вриједности – казала је.

Кантонални санитарни и инспектори за храну су, казала је, у истом периоду извршили 150 редовних инспекцијских прегледа у оквиру којих су, за потребе службеног узорковања, узели 64 узорка хране, од чега је њих осам (12,5 посто) било позитивно на ентеробактерије, пестициде и плијесни, те 49 брисева, од који је пет (10,2 посто) било позитивно на аеробне мезофилне бактерије и ентеробактерије.

С обзиром на пропусте у одржавању хигијене, на које указују наведени резултати лабораторијских претрага, Брдарић истче да су инспектори, осим прекршајних мјера, наредили и хитне мјере појачаног чишћења, прања и дезинфекције, уз обавезну провјеру ефеката корективних мјера лабораторијским испитивањем.

Нагласила је да је приоритет дјеловања тржишно-туристичке инспекције КУИП-а надзор над примјеном одредаба Закона о угоститељској дјелатности, као и законских прописа којима је регулисана област туризма у угоститељским објектима и смјештајним капацитетима на подручју КС.

– У посматраном периоду је контролисано 117 објеката за које су тржишно-туристички инспектори, због утврђених неправилности, дјеловали издавањем 57 прекршајних налога, 14 рјешења о забрани рада, те 11 рјешења за отклањање утврђених недостатака – казала је.

Позвала је све субјекте у пословању с храном, посебно месом, млијеком, јајима и опћенито лако кварљивим намирницама да појачају хигијенске мјере, провјере ефекте чишћења и дезинфекције, као и одржавају функционалност расхладне опреме, уређаја и возила.

– Потрошаче позивамо да храну, посебно лако кварљиве производе, не купују у уличној продаји већ искључиво у регистрованим објектима, да купују декларисану храну, те да воде рачуна о условима сигурне употребе производа, у смислу правилног чувања, хлађења до потрошње, као и термичке обраде прије конзумације – истакнула је Брдарић.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže