fbpx
БиХ, Вијести

Инспекција утврдила неправилности на депонији “Уборак”

Off 7
Foto: Arijana Misimović/BHRT

На састанку о питању нелегалног одлагања муља на депонију Уборак код Мостара, одржаном данас у Министарству околиша и туризма ФБиХ, договорено је да Град Мостар ангажује акредитовану кућу која ће испитати садржај муља како би се видјело садржи ли опасну материју пирален. 

Опширније у прилогу репортерке Аријане Мисимовић.


На састанку у Сарајеву саопштено је да су три инспекције – грађевинска, околинска и водна – утврдиле неправилности, при чему је утврђено да нису извршене лабораторијске анализе и да се не зна какав је састав муља.


Федерални урбанистичко еколошки инспектор Ејуб Салкић.


Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић о депонији Уборак

Министрица околиша и туризма ФБИХ Едита Ђапо рекла је да је у будућности потребно поставити пречистач вода за стару и нову депонију.

Овом приликом је истакнуто да је ситуација у Мостару на рубу епдемиолошке катастрофе. Учесници састанка позвали су локалне власти да комунални отпад поново почну одлагати на депонију Уборак, као и грађане да вјерују институцијама које ће се трудити да санитарна и епидемиолошка ситуација буде боља.

Подсјећамо, мјештани насеља Сјевер Мостар у понедјељак су протестовали због због овог проблема и блокирали даље одлагање комуналног отпада. Тада су од надлежних затражили да зауставе нелегалног одлагање, уграде прочистаче, приступе постепеном затварању постројења депоније и санирају еколошке посљедице у околини Уборка.

Related Posts