fbpx
Вијести, Регион

Иницијатива коју је предводио убијени Оливер Ивановић учествује на изборима на Косову

Off 33
Oliver Ivanović/AFP

Грађанска иницијатива “Слобода, демократија правда”, коју је предводио убијени српски политичар Оливер Ивановић, учествоваће на предстојећим парламентарним изборима на Косову 6. октобра у коалицији са Српском листом, која заступа политику званичног Београда.

Ова одлука веома је изненадила косовску политичку сцену, али и неке опозиционе партије у Србији, због тога што се од убиства Ивановића, прије годину и по, веома често шпекулисало о одговорности Србије за тај догађај.

Ксенија Божовић, најближа сарадница Оливера Ивановића, каже да је одлуку о коалицији са Српском листом договорила са предсједником Србије Александром Вучићем и послије консултација с руководством своје партије.

На питање како је могуће да на изборе изађу са Српском листом, чијег потпредсједника Милана Радоичића Приштина сумњичи за Ивановићево убиство, Божовићева каже: “Ми другу државу немамо, а и даље ћемо инсистирати да се открије убица”.

И прије неколико мјесеци, она се изјаснила о иницијативи предсједника Србије Вучића за постизање компромиса с Приштином.

Грађанску иницијативу “Слобода, демократија правда” у одлуци да на изборима на Косову буде дио Српске листе подржава и удовица Оливера Ивановића, Милена Ивановић.

Милена Ивановић је након смрти супруга дошла у Београд и добила посао у Влади Србије, што је дио тамошње јавности веома негативно примио. А српски званичници казу да је Српска листа државни пројекат, који неке опозиционе партије у Србији желе да сруше.

Извор: Биљана Пекушић/БХРТ

Related Posts