fbpx
БиХ, Вијести, Економија

Индекс Економске слободе свијета: БиХ на 92. мјесту

Off 4
Foto: pixabay

Босна и Херцеговина, заједно са Мароком дијели 92. мјесто од укупно 162 земље и територије свијета обухваћене овогодишњим извјештајем Економске слободе свијета, који је објавио канадски Фрасер Институт. Босна и Херцеговина је и прошле године била на истој позицији, коју је тада дијелила с Либеријом.

Водеће мјесто држе Хонг Конг и Сингапур, а слиједе их Нови Зеланд, Швицарска, Сједињене Државе, Ирска, Велика Британија, Канада, Аустралија и Мауританија.

Извјештај Економске слободе свијета мјери степен политичке и институционалне подршке економским слободама једне земље. Овогодишњи извјештај базира се на подацима из 2017. године.

“Босна и Херцеговина не успијева имплементирати реформе које ће гарантирати више економских слобода њеним грађанима. Док су Хватска и Србија унаприједиле властите економске слободе у односу на 2010. годину, стање у Босни и Херцеговини остаје непромијењено. Основни недостаци односе се на владавину права, што је уједно и уобичајни проблем за остале, бивше централно-планске економије региона. Међутим, Босна и Херцеговина у овој области има најгоре оцјене у односу на остале земље бивше Југославије. Сходно томе, јављају се негативни утицаји на економски раст, директне стране инвестиције и стопу незапослености, објашњава Тања Порчник”, виша сарадница Фрасер Института.

Директор удружења Мулти из Тузле Адмир Чавалић каже да Босна и Херцеговина најгоре оцјене остварује у области владавине права, величине државе и регулација.

“Управо су наведене област биле фокусом, сада видимо, неуспјешне Реформске агенде. Због тога било какви будући реформски напори морају имати фокус на наведене области, али са већом стопом реализације конкретних мјера за унапређење стања. У том контексту, морам навести да удружење Мулти доводи стручњаке из Фрасер Института,а како би 28. новембра ове године у Сарајеву разговарали са политичким званичницима и представницима економске струке. Циљ нам је да барем за пар мјеста побољшамо позицију наше земље у оквиру овог извјештаја”, рекао је Чавалић.


Према извјештају Економске слободе свијета, најгоре оцијењене земље су: Ирак, Република Конго, Египат, Сирија, Демократска република Конго, Ангола, Алжир, Судан, Либија и на крају Венецуела.

Због недостатка података, државе међу којима су Сјеверна Кореја и Куба, нису обухваћене извјештајем.

Фрасер Институт издаје извјештај Економске слободе свијета у кооперацији са Economic Freedom Network, коју чини група независних истраживачких и образовних институција у готово стотину земаља свијета.

Ријеч је о глобалном инструменту за мјерење економских слобода са фокусом на пет различитих области: величина државе, правни систем и власничка права, приступ чврстој валути, слобода међународне трговине и регулација кредита, рада и бизниса, саопћено је из удружења Мулти.

Извор: ФЕНА

Related Posts