fbpx
Вијести, Свијет

Израел забранио улазак у земљу за двије америчке заступнице

Off 4
Izraelske vlasti odobrile su izgradnju više od 2.300 stanova u židovskim naseljima na Zapadnoj obali
Izraelske vlasti odobrile su izgradnju više od 2.300 stanova u židovskim naseljima na Zapadnoj obali

Израелске власти објавиле су данас да су одлучиле забранити двјема америчких заступницама да уђу у Израел због њихове потпоре пропалестинском покрету, што је представник ПЛО-а одмах назвао “скандалозном” одлуком.

Демократкиње Расхида Тлаиб и Илхан Омар требале су овога викенда стићи у Тел Авив те посјетити окупирану Западну обалу и источни Јерузалем, али је израелско министарство унутарњих послова објавило у четвртак да им је забрањен улазак због њихових “протуизраелских активности”.

Одлука је донесена у договору с премијером Бењамином Нетанyахуом, министром вањских послова и министром за стратешка питања, објавило је министарство унутарњих послова у приопћењу.

Нетанyаху је појаснио одлуку казавши да је једина сврха њиховог посјета требала бити “наштетити Изреалу”.

“Израелски закон забрањује улазак у Израел онима који позивају и раде на наметању бојкота Израелу”, рекао је, додајући да су двије заступнице активно промовирале такву активност у Конгресу.

Тлаиб и Омар, прве двије муслиманке изабране у Конгрес и прогресивне чланице Демократске странке, изразиле су потпору пропалестинском покрету Боyцотт, Дивестмент, Санцтионс (БДС), којим се жели извршити политички и господарски притисак на Израел.

“Те заступнице користе међународну сцену како би дале потпору БДС-у који позива на бојкот Израела”, нагласило је израелско министарство унутарњих послова.

Амерички предсједник Доналд Трумп задњих мјесеци се окомио на Омар, Тлаиб и још двије демократске конгреснице оптуживши их за непријатељство према Израелу.

Он је раније у четвртак оцијенио да ће Израел показати “велику слабост” ако им допусти посјет.

“Оне мрзе Израел и читав жидовски народ и не постоји ништа што се може рећи или учинити како би промијениле мишљење”, твитао је Трумп. “Оне су срамота”.

Висока палестинска дужносница оцијенила је да је израелска одлука “скандалозна”.

“Израелска одлука да забрани заступницама Конгреса Расхиди Тлаиб и Илхан Омар да посјете Палестину је скандалозни чин непријатељства против америчког народа и његових представника”, казала је у приопћењу чланица Извршног одбора ПЛО-а Ханане Ашрауи.

Вођа демократа у Конгресу Цхуцк Сцхумер позвао је Изреал да измијени своју одлуку. “Она ће само наштетити америчко-израелским односима и потпори Израелу у Америци”, написао је Сцхумер.

“Ниједно демократско друштво не би се смјело бојати отворене расправе. Многи који снажно подупиру Израел бит ће дубоко разочарани овом одлуком, коју би израелска влада требала повући”.

Амерички велепосланик у Израелу Давид Фриедман подупро је одлуку, казавши да план посјета није био “уравнотежен”.

Извор: Хина

Related Posts