fbpx
БиХ, Вијести

Изложбом фотографија ‘Дивљи’ Ливњаци желе помоћи дивљим коњима

Off 5
Livanjski divlji konji
Foto: Fena/Mario Lončar

Отварање изложбе фотографија “Дивљи” којом се желе прикупити средства за набаву соли за ливањске дивље коње бит ће уприличено 2. коловоза на платоу испред љетног бара “Чаробна кућица” у Ливну.

На изложби ће бити приказано 30 фотографија дивљих коња који живе на висоравни Кругу, а које су направили фотографи из Ливна, других крајева БиХ и иноземства.

Фотографије су, међу осталим, за ту хуманитарну сврху донирали Бернард Михаљевић, Антеа Милоложа, Марин Мамуза, Харис Чалкић и Андрија Врдољак из БиХ, затим Царина Маиwалд из Њемачке те Ведран Видак из Хрватске.

Изложба је продајног карактера и има за циљ прикупљање средстава за набаву соли за ливањске дивље коње, потврдио је један од организатора Андрија Врдољак.

Ливањски дивљи коњи су велика атракција за све путнике који пролазе предјелом од Коричина до Борове главе. Будући да скоро пола стољећа није постојала организирана људска скрб за њих, дневно прелазе десетке километара да би се нахранили и напојили. Унаточ неповољним временским увјетима, бројним звијерима из оближњих шума, преживјели су захваљујући богатим пашњацима.

Тренутно на том дијелу пребива око 600 грла који у све већим скупинама силазе с обитавалишта подно планине Цинцар до пријевоја Борова глава у потрази за храном или сољу која им се баца директно на прометнице.

“Њихов боравак на прометницама угрожава све судионике па је ова изложба усмјерена на набавку соли која би им се давала у њиховом обитавалишту, а далеко од опасности и промета”, казао је Врдољак.

Изложба се одржава у организацији ливањских волонтера и посјетитеља љетног бара “Чаробна кућица”.

ИЗВОР: ФЕНА

Related Posts