fbpx
БиХ, Вијести, Изложбе

Изложба “12 стољећа државотворности Босне”

Off 6
Sarajevo, BiH - 8. august 2019: Izložba plakata o srednjovjekovnoj Bosni "12 stoljeća državotvornosti Bosne" otvorena je večeras u Centru Skenderija ( Denis Zuberi - Anadolu Agency )

Изложба плаката о средњовјековној Босни “12 стољећа државотворности Босне” отворена је у Центру Скендерија у Сарајеву. Изложба се организује у склопу 3. Међународног фестивала “Град”, а у поводу обиљежавања 830 година повеље Кулина бана 29. аугуста.

Инспирисана је књижевним пројектима из трилогије о средњовјековној босанској држави – Босанско Краљевство, Стећкопедија и Codex Diplomaticus – Збирка повеља и писама старе босанске државе, издавача Младинска књига Сарајево).

Догађај је настао као плод заједничког напора неколицине ентузијаста, а намијењена је најприје дјеци и младима како не би остали ускраћени за драгоцјене информације о значају и славним епохама земље Босне.

“Ова изложба је наш допринос култури сјећања гдје покушавамо на достојанствен начин да прикажемо онај најмаркантнији дио арсенала из богатог средњовјековља”, рекао је Аднан Ћатовић, аутор изложбе и главни уредник трилогије о средњовјековној босанској држави.

Изложба је конципирана као својеврсни времеплов кроз Средњи вијек од првих до посљедњих босанских владара, гдје ће публика моћи путем допадљиво дизајнираних плаката у великом формату ухватити праву нит шта је значила средњовјековна босанска држава и Босанско краљевство.

“Може се видјети велики дио фото-документарног материјала, почевши од Повеље Кулина бана, али она није једина. Ми смо овдје представили још 15-ак повеља, неколико комада накита, двије некрополе. Имамо и документ у којем се први пут помиње босански језик. Има низ садржаја. Ово није изложба која се може прегледати простим обиласком. Поред сваког плаката треба се задржати јер уз фото репродукцију постоји транскрипција и превод”, рекао је Ћатовић.

Током трајања изложбе до 7. септембра посјетиоци ће моћи уживати у више умјетничко – документаристичких инсталација које покривају цјелокупно раздобље босанског средњовјековља.

Извор: Анадолија (АА)

Related Posts