fbpx
Изложбе

Изложба радова Томаса Стејарта у Умјетничкој галерији БиХ

Off 10

У Умјетничкој галерији Босне и Херцеговине данас ће бити отворена изложба радова Томаса Стејарта, који је бх. публици познат као перформанс умјетник и кореограф. Стејарт ће се сарајевској публици представити и као сликар.

Слике рађене у комбинованој техници резултат су разиграног промишљања о односима моћи и политичким и економским системима. Искривљени и стриповски ликови у Стејартовим сликама често представљају опсцено понашање егоцентричних капиталистичких фигура с минималним емпатијским разумијевањем. Апстрактни радови су се развили из чисте фасцинације текстуром, бојом и различитим графичким техникама. Изложени радови настали су кроз самоуко истраживање уљане и акрилне боје и спреја на изолацијским плочама.

Томас Стејарт је умјетник који се бави покретом и визуалним умјетностима. Радио је на неколико пројеката с Ултима Вез/Вимом Вандекејбусом и Конинклијке Вламсе Шоувбургом (Фламанско краљевско позориште), под умјетничким водством Јана Гусенса.

У Босни и Херцеговини често сарађује са Селмом Спахић, Нермином Хамзагићем, Харисом Пашовићем и Лајлом Каикчијом.

Заједно с Раулом Маиа, једним од својих блиских сарадника, развија пројекат који истражује умјетничку праксу и вишеструки излазни потенцијал система не-представљачке физичке комуникације међу извођачима.

У истом контексту истражује властити индивидуални приступ и ствара неколико радова у Европи и ван ње. Недавно је основао колектив умјетника из Сарајева “Мувинг Исланд”, који се фокусира на друштвено ангажоване умјетничке пројекте.

Томас такођер подучава, слика и бави се музиком, саопћено је из Умјетничке галерије Босне и Херцеговине.

Related Posts