fbpx
БиХ, Вијести

Изетбеговић: Не може ентитет наређивати држави, то нећемо допустити

Off 36
Foto: Aida

Лидер СДА бакир Изетбеговић казао је данас како ентитет РС не може наређивати држави, те да то неће допустити.  Такођер је казао како нема именовања мандатара за састав Вијећа министара БиХ без Годишњег националног плана за приступање БиХ у НАТО.

Изетбеговић је разговарао са предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем о предстојећој сједници АНАП-у и о мандатару Вијећа министара БиХ.

Неће бити именовања мандатара Вијећа министара Босне и Херцеговине све док се не ријеши питање Годишњег националног плана (АНП), потврдио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА и предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПС БиХ).

Изетбеговић се осврнуо на сутрашње двије сједнице Предсједништва БиХ, на којим је планирано разматрање Годишњег националног плана (АНП) за приступање БиХ НАТО-у и именовање мандатара за састав новог сазива Вијећа министара БиХ.

Подсјетимо, 5. аугуста лидери СДА, ХДЗ-а и СНСД-а постигли су договор у вези с формирањем Вијећа министара БиХ, те потписали Принципе за формирање власти на државном нивоу. У јавности су се у међувремену појавила различита тумачења споразума којег је Изетбеговић, као предсједник СДА, потписао са предсједницима ХДЗ и СНСД-а, Драганом Човићем и Милорадом Додиком.

На питање да ли има мандатара Вијећа министара без АНП-а, Изетбеговић је одговорио:

“Ту ствар смо разјаснили прије девет мјесеци. Дакле, данас могу само потврдити – нема именовања мандатара без АНП-а, односно без поштовања Устава БиХ и владавине закона, поштовања свих стратегија и осталог што смо навели у Члану 3. споразума који сам ја потписао са Човићем и Додиком. Нема именовања мандатара све док се не ријеши питање АНП-а”, рекао је Изетбеговић.

Како је казао, по реакцијама чланова Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића претпосавио је да би могло доћи до одгађања сједнице како би се дала шанса да се поменути члан из споразума испоштује.

Изетбеговић сматра да у уторак неће доћи до пропадања договора о формирању власти и најављује да ће се компромис тражити у наредне двије, три седмице.

“Трајаће то. Компромис ће се тражити сљедећих 15-20 дана. Иако се понови сједница Предсједништва БиХ и ови неки рокови 5. септембар и тако даље битно је доћи до компромиса. Ми сасвим сигурно нећемо одустати од ствари које су битније од самог НАТО пута, а то је поштовање Устава, владавине закона. Не може ентитет наређивати држави као са шведског стола. Не може господин Додик наметннути своју вољу, да тако кажем, пробосански орјетираном дијелу коалиције. Ми то допустити нећемо ни по коју цијену”, поручио је Изетбеговић и додао да је неопходно међусобно се поштовати и поштовати Устав БиХ и владавину закона.


Изетбеговић се осврнуо и на однос БиХ и Турске. Истакао је да ће се у том погледу наставити врло интензивна сарадња.

“Мислим да ће предсједник Рецеп Таyyип Ердоган већ у наредних мјесец-два доћи на трилатералу у Србију и да ће се тада свечано огласити почетак изградње аутопута Сарајево – Београд. Наставиће се економска и политичка сарања и једна врло добродошла потпора Турске која нам помаже да ријешимо неке односе на Балкну, прије свега, између Бошњака и Срба, али и доноси инвестиције. Компензира неке ствари које су проблематичне у Европи. У овом часу у Европи пада раст индустрије и индустријске произвоње, тако да конзумација наших производа нешто мало пада у односу на Европу и ту су нам потребне инвестиције попут изградње аутопута да бисмо наставили с трендом креирања нових радних мјеста”, рекао је Изетбеговић.

Извор: Агенција Анадолија/Златан Капић/Аида Фазлић

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže