fbpx
Вијести

Изетбеговић за БХРТ: Додику сам понудио редуковани Национални план за НАТО, сада је он на потезу

Off 43
Bakir Izedbegović (SDA)
Foto: FENA

Предсједник СДА, Бакир Изетбеговић, понудио је челнику СНСД-а, Милораду Додику, да прихвати редуковани Годишњи национални програм, а да пут Босне и Херцеговине ка НАТО интеграцијама буде предмет неких каснијих преговора. Поручио је лидеру СНСД-а да његова странка остаје један од главних партнера за формирање власти, али да је сада на Милораду Додику да начини наредни корак.

Спремни смо и за то да се каже “Нема чланства у НАТО без новога консензуса”, нећемо никога силити, али не можемо одустати од владавине закона и поштивања Устава.

Коментаришући изјаву Драгана Човића да се формирање власти у БиХ не може очекивати прије половине септембра, Изетбеговић је рекао како Човић редовно показује оптимизам те врсте, који је, према његовој процјени, нереалан.

“Поставе се немогући, неизведиви услови, а онда се каже да је то врло једноставно ријешити. Када је у питању захтјев ХДЗ-а (измјене изборног закона) ми га не успијевамо ријешити већ 14 година и сад би то требало да се ријеши за 14 дана. Дакле, постављају немогуће, неизведиве услове и подржавају немогуће услове које поставља СНСД. Јер, није у питању само НАТО – питање је принципа, преседана, да допустимо да ентитет који није надлежан за међународне односе и за одбрану Босне и Херцеговине нареди држави, направи ултиматум и да ми на њега пристанемо. И кад то урадимо, онда смо отворили Пандорину кутију. Тада више нема ни Устава Босне и Херцеговине, ни владавине закона, ко зна у ком би то смјеру отишло”, рекао је, између осталог, Изетбеговић.

Са челником СДА, о блокади формирања власти разговарала репортерка БХРТ-а Тијана Кецман:

Related Posts