fbpx
Вијести, Регион

Издан налог за расписивање тјералице против Здравка Мамића

Off 6

Осјечки Жупанијски суд издао је налог за расписивање тјералице против бившег челника НК “Динама” Здравка Мамића којем је оптужно вијеће тог суда 21. свибња одредило истражни затвор, дознаје се данас на осјечком суду који ће у понедјељак Министарству правосуђа доставити сву потребну документацију ради покретања поступка Мамићева изручења из БиХ.

Оптужно вијеће је 21. свибња потврдило другу Ускокову оптужницу против Здравка Мамића и још шесторице окривљеника, које тужитељство терети да су, у склопу злочиначког удружења, клуб оштетили за око 200 милијуна куна, а против Здравка Мамића тада је одређен и истражни затвор, преноси Хина.

Након што је суд у петак запримио рјешење предсједника Врховног суда Ђуре Сессе, којим је као неоснован одбијен захтјев оптуженика Мариа Мамића и Никкyа Артхура Вуксана за изузећем предсједника осјечког Жупанијског суда Звонка Врбана у поступању у овом предмету, стекли су се процесни увјети да се настави с радом по потврђеној оптужници, извијестили су са Жупанијског суда.

Како је 6. липња суткиња Азра Салитрежић, која је била задужена за овај казнени предмет, Уреду предсједника суда поднијела захтјев за њеним отклоном с овог случаја предсједник Жупанијског суда је 7. липња прихватио захтјев суткиње, “из разлога што је дала ваљане аргументе за свој отклон, све у сврху избјегавања сваке сумње у неовисност и непристраност у одлучивању наведене суткиње у том казненом предмету”, истичу на суду.

Напомињу како је истим рјешењем предсједник суда наложио администратору Е-списа да понови аутоматску додјелу тог казненог предмета, како би алгоритам насумце спис додијелио у рад другом суцу.

Електронским путем је одређено да ће нови судац бити Давор Митровић који је запримио казнени спис и одмах издао налог за расписивање тјералице против првооптуженог Здравка Мамића, којему је оптужно вијеће 21. свибња одредило истражни затвор.

Даљње радње уредујућег суца, а у договору с Министарством правосуђа, су да у понедјељак 10. липња 2019. осјечки Жупанијски суд достави сву потребиту документацију Министарству правосуђа, ради покретања поступка Мамићева изручења, извијестио је гласноговорник Жупанијског суда Мирослав Рожац.

Темељем прве, од укупно три, Ускокове оптужнице Мамић је у липњу прошле године на осјечком суду неправомоћно осуђен на шест и пол година затвора, због извлачења око 116 милијуна куна из Динама, а непосредно уочи изрицања те пресуде отишао је у Босну и Херцеговину, чије држављанство има.

Другом оптужницом, уз Здравка Мамића, обухваћени су његов син Марио, брат Зоран, бивши “Динамов”директор Дамир Врбановић, подузетници Сандро Стипанчић и Игор Крота те менаџер Никкy Артур Вуксан.

Оптужница Здравка Мамића терети да је, од просинца 2004. до просинца 2015. године, остале окривљенике организирао у злочиначко удружење те да су склапањем фиктивних уговора између “Динама” и више страних твртки те испостављањем рачуна о плаћању непостојећих услуга за трансфере играча клуб оштетили за више од 144 милијуна куна.

Уз наведено, тврди се у оптужници, НК “Динамо” је неосновано обвезан за плаћање додатног износа од још 7.35 милијуна еура, односно 55,8 милијуна куна.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže