БиХ, Вијести

Извјештај ФУЦЗ: У порасту водостаји неколико ријека

Off 6
Foto: Mirela Bektić/BHRT

Обилне падавине узроковале су пораст водостаја на ријекама у Босни и Херцеговини и бројна клизишта. Водостај ријеке Саве у порасту је дуж цијелог тока кроз Посавски кантон. Висина водостаја у Броду у седам сати износила је 530 центиметара (припремно стање), Шамцу 382 центиметра (нормално стање), а у Орашју 582 центиметра (нормално стање), саопштено је из Федералне управе цивилне заштите, преноси Анадолија.

Водостај ријеке Уне у Бихаћу у осам сати је износио 67 центиметара, а јучер у исто вријеме 76 (критична тачка је 100 центиметара). Водостај ријеке Сане у Санском Мосту износио 201 цм, а јучер 169 центиметара (критична тачка је 380 центиметара).

У опћини Травник јучер се дошло до излијевања ријеке Лашве и потока, гдје је у Новој Билој, Долац на Лашви и Доњем Путичеву поплављено неколико кућа и помоћних објеката. Данас се вода повукла у већни наведених локација.

У опћини Бусовача срушен је стари жељезнички мост на ријеци Лашви.

Стање природне несреће у Челићу и Грачаници

Водоток Неретве у Мостару јутрос је 370 центиметара (редовна обрана од поплава је 850 центиметара), Требижата у 6.30 сати у Хумцу износио је 214 центиметара, Брегаве у Стоцу 77 центиметара, Буне 172, а Јасенице 103 центиметра.

Када је ријеч о Тузланском кантону, водостај на брани ХА Модрац јутрос у седам сати сати био је 199,26 м.н.м., (тачка прељева је 200 м.н.м.) и у односу на јучер – ниво је виши за 77 центиметара. Испуст кроз темељне отворе износи 75,4 кубна метра у секунди. У Тузли је на снази стање природне несреће.

Опћински начелник Челића је на сједници одржаној јучер, на приједлог Опћинског штаба Цивилне заштите, донио Одлуку о проглашењу стања природне несреће изазване кишним падавинама и поплавом.

У току јучерашњег дана из корита су се излиле ријеке Шибошница и Гњица те други локални водотоци који су узроковали поплаве у више насеља на опћини Челић. У току јучерашњег дана поплављено је око 40 стамбених те стотињак помоћних објеката, те велика површина пољопривредног земљишта са засадима јагода и других пољопривредних култура. Најтежа ситуација је на простору мјесних заједница Челић, Ратковићи, Брњик, Нахвиоци, Шибошница и Дријенча.

У Грачаници је донесена одлука о проглашењу стања природне несреће усљед поплава на подручју дијела Града Грачанице (источно од Доње Лохиње, Доње Ораховице до излаза из Миричине и долине ријеке Спрече од МЗ Миричине до МЗ Стјепан Поље).

Ниво ријеке Спрече на мјерном мјесту Карановац измјерен јутрос у седам сати, износио је 395 центиметара (на 300 центиметара предузимају се редовне мјере одбране од поплава).

Ријека Спреча се излила и поплавила је 150 хектара пољопривредног земљишта. Тренутно нема поплављених стамбених и других објеката.

У опћини Калесија у току јучерашњег дана, на локалитету код моста на ријеци Грибаји дежурне службе су интервенисале са багером да би очистиле корито на овој локацији ради неометаног протока набујале ријеке Грибаје.

На подручју Кантона 10 све ријеке су набујале, али се нису излиле из својих корита.

Водостај ријека и свих водених токова у Зеничко-добојском кантону је нормалан, наводи се у извјештају Федералне управе цивилне заштите.

Related Posts