fbpx
БиХ, Вијести, Привреда

Извјештаји финанцијске полиције: Управа Алуминија трошила новац на скупоцјене парфеме и сатове

Off 4
Aluminij radnici
Foto: Igor Božović/BHRT

Иако је Кризно вијеће Алуминија формирано с циљем рјешавања проблема овог херцеговачког гиганта и које је требало помоћи повратак производње и донијети спас радницима, синдикалци који су дио тог тијела не учествују више у његовом раду.

Поставља се питање зашто је то тако?

Иако су многи мишљења да би управо синдикат требао бити кључни чимбеник Кризног вијећа Алуминија, синдикалци тврде како нису дио Управе и не требају судјеловати у потписивању одлука.

“Упутили смо допис Управи да нас позивају када су у питању права радника, гдје је ријеч о увезивању радног стажа, проблема с комерцијалним банкама, могућности отпремнина и да се изврши план збрињавања радника”, каже Ромео Биокшић, предсједник Независног синдиката запослених.

Прилог припремила репортерка БХРТ-а Моника Ћубела Савић


Ти проблеми нису једини у којима су се нашли радници, али и челни људи Алуминија.

Службена извјешћа Федералне финанцијске полиције показују како су бивше управе средства трошиле на куповину Сваровски накита, као и Армани, Бос, Гући и других парфема, сатова и привјесака. Из Синдиката су нам потврдили да су документи с таквим наводима сада у рукама жупанијског тужитељства.

Тужитељство води истраге у шест предмета о злоупорабама којима је Алуминиј, наводно, оштећен за више десетака милијуна еура.

За Алуминиј интерес поново исказују и политичари, овај пут у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Док се упућују иницијативе, пребацују кривње и траже најбоља рјешења, више од 900 сада неупослених радника још чека на коначну судбину, која није у њиховим рукама.

Извор: БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže