fbpx
БиХ, Вијести

Избјеглице и расељени у Дрвару и даље без крова над главом

Off 7

Двадесет и четири године су прошле од завршетка прошлог рата, а велики број избјеглих и расељених особа у нашој земљи нема властити кров над главом. Како се власти брину о тим људима, говори и примјер из Дрвара.

Бројне избјегле и расељене особе у Дрвару још нису ријешиле своје стамбено питање. Живе углавном као подстанари. Међу њима је и Драган Бошкић. Ту га је ратни вихор из Бугојна донио одмах након окончања рата.

“Смјештен сам ту приватно. Мислим да сам четири пута селио колико станујем у Дрвару. Плаћам кирију”, каже он.

А управо за такве и њима сличне бескућнике кантонална влада је још прије више од петнаест година саградила у Дрвару двије велике зграде са укупно 72 стана. Након много година од завршетка њихове изградње, једна зграда је усељена, док друга и даље зјапи празна.

“Зграда је већ дерутантна, дванаест година пропада. Унутра је покрадено што се може покрасти. Мислим да је два или три пута обнављана и морат ће још најмање једном”, наводи Бошкић.

Да је све то точно потврдила нам је и дрварска опћинска начелница Душица Рунић, која је недавно упутила захтјев кантоналној влади да, као његов власник, обрати позорност на стање овога објекта.

“Требала би се наћи средства којима ће се поправити штета настала због неусељености, дакле, разбијени прозори. У неким становима видим да је било и одређених поплава, вјероватно усљед пуцања цијеви зимус због ниских температура”, тврди Рунић.

“Срамота, срамота нас је свију вјерујте. Двијехиљаде и прве је донесена одлука, до данас није усељена друга. Али ова влада у овоме сазиву ће уселити, сигурна сам”, твди министрица рада, здравства, социјалне скрби и избјеглих и расељених особа Кантона 10 Василија Броћета.

На све ово наш суговорник с почетка приче има само један, али чини се прави коментар.

“Зграда је синоним читаве БиХ. Значи, нешто што се добро направи, то се врло лако у Босни поквари. Све што би требало да буде нормално, у Босни није нормално”, закључује Драган Бошкић.

Никаква то није утјеха људима који зависе од нечије, у овом случају државне, помоћи. Сигурни смо, да је нетко из власти имао неке особне користи, овај дрварски проблем би био давно ријешен. И то је Босна и Херцеговина.

ИЗВОР: Франо Миоч/БХРТ

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže