fbpx
БиХ, Вијести

Изасланство ЕУ, Велепосланство САД-а и ОЕБС писали ВСТВ-у

Off 12
Foto: Arhiva

Изасланство Еуропске уније у БиХ, Велепосланство Сједињених Америчких Држава у БиХ и ОЕБС упутили су писмо Високом судском и тужитељском вијећу (ВСТВ) БиХ.

Писмо које потписују шеф Изасланства и Специјални представник ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк, отправница послова Велепосланства САД-а Елен Ј. Гермаин и Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон преносимо у цијелости:

“ВСТВ БиХ је израдио и усвојио већи број веома важних реформи у 2018. години. Заједнички циљ свих тих реформи је био јачање владавине права у БиХ и изградња повјерења у правосудни сустав, а посебно када је ријеч о перцепцији грађана. Еуропска комисија и други чланови међународне заједнице су Вијећу изразили своје задовољство тим реформским напорима.

У посљедње вријеме, нажалост, уочавамо одређене забрињавајуће појаве које негативно утјечу на провођење тих реформи, а везане су за области подношења имовинских картона, оцјењивање рада, те поступак именовања судаца и тужитеља.

Премда су одређене потешкоће у проведби уобичајена појава у сваком реформском потхвату, а и Вијеће је већ увидјело потребу да се врши периодична провјера напретка – као на примјер провјера утјецаја реформе оцјењивања крајем године – ове појаве су озбиљније и чине се као покушај да се одгоде или чак доведу у питање заједнички реформски напори подузимани у протеклом раздобљу.

Конкретно, говоримо о посљедњој сједници Вијећа, на којој није проведен дуго очекивани поступак именовања четири главна кантонална тужитеља (од укупно десет у ФБиХ). Слика ВСТВ БиХ у очима јавности је тим одгађањима нарушена, што се могло лако избјећи правовременим планирањем и комуникацијом. Девет кандидата који су чекали да изложе своје програме рада су враћени у задњи час због – у најбољем случају – лошег планирања ВСТВ-а БиХ.

Ово није први пут да је ВСТВ БиХ лоше руководио поступком именовања. Чини се да се одређена именовања фаворизирају те се окончају изненађујуће брзо, као што је то био случај с именовањем главног окружног тужитеља у Добоју у ожујку 2019. године – док нека друга чекају мјесецима, па чак и годинама. Према информацији која је изнесена на сједници ВСТВ-а БиХ у травњу 2019. године, у правосуђу су тренутно упражњене укупно 44 руководеће позиције. Фаворизирање одређених именовања, а одгађање других, ствара дојам да постоје политички или други разлози којима се Вијеће руководи у свом одлучивању.

Још један проблем се уочава код одгођеног именовања наведених главних тужилтеља, а то је недосљедност ВСТВ-а БиХ у поступцима именовања. Именовање ових тужитеља је одгођено због кашњења у достављању материјала. У складу с Пословником ВСТВ БиХ, ти материјали су требали бити достављени најмање два дана прије почетка сједнице. Међутим, ми смо примијетили у најмање два случаја раније да именовање није било одгођено, чак иако су материјали запримљени мање од 48 сати прије сједнице: на сједници ВСТВ БиХ одржаној 20. 12. 2018. године, на којој је именовано десет судаца, укључујући и два суца Врховног суда ФБиХ, као и на сједници ВСТВ БиХ одржаној 24. 01. 2019. године, на којој су именована четири суца на позиције у судовима у РС.

Одгоде и неефикасност у поступцима именовања подривају владавину права у БиХ. Дана 17. 05. 2019. године, ЕУ је добила допис од гђе Александре Мартиновић, предсједнице Уставног суда ФБиХ, у којем указује на проблеме у функционирању тог Суда усљед “неразумно дугог процеса” попуњавања упражњених позиција у том суду (на примјер, двије позиције су упражњене од 2015. године). ВСТВ БиХ је уско грло у том процесу, с обзиром на то да је надлежно за предлагање кандидата на даље поступање релевантним органима.

Позивамо ВСТВ БиХ да се наведеним питањима позабави одмах, укључујући и на наредној сједници која је заказана за 29. и 30. 05. 2019. године. Вијеће би требало вршити свој мандат именовањем најбоље рангираних кандидата на позиције четири главна тужитеља према стручности и лишено било каквог непримјереног утјецаја.

Такођер, у питање су доведени и системи оцјењивања рада и подношења имовинских картона, који су реформирани прописима Вијећа из 2018. године, а у складу с препорукама ЕУ. Недавни захтјеви да се смањи ступањ транспарентности и квалитета тих реформи бацају сумњу на посвећеност носитеља правосудних функција јачању интегритета правосуђа и у директној су супротности с еуропским стандардима. Премда независни, носитељи правосудних функција морају бити и одговорни. Да би задобило повјерење грађана у судским поступцима, правосуђе такођер мора бити непристрано, професионално и ефикасно.

Догађања у посљедње вријеме се могу одразити на будућу финанцијску помоћ, док би видљиви напредак у процесу правосудне реформе осигурао даљу значајну подршку ЕУ, САД и друга међународна улагања, која заузврат потичу тај напредак.

ВСТВ БиХ је одговоран грађанима БиХ, који заслужују праведан и непристран сектор правосуђа, без утјецаја. Вијеће има кључну улогу у стварању стабилнијег, просперитетнијег и демократичнијег друштва у БиХ. Ми, испод потписани, као и грађани ове земље ћемо наставити помно пратит Вијеће у испуњавању тог мандата”, наведено је.

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže