fbpx
Сарајево Филм Фестивал, Филм

Игор Скварица домаћин церемоније отварања 25. СФФ-а

Off 5
Foto: SFF

Сарајево Филм Фестивал бит ће отворен у петак, 16. аугуста свечаном церемонијом у Народном позоришту Сарајево и низом догађаја који ће јој претходити. Част да води свечаност отварања јубиларног издања Сарајево Филм Фестивала додијељена је босанскохерцеговачком глумцу Игору Скварици, саопштено је из СФФ.

Сарајево Филм Фестивал с великим задовољством улогу домаћина свечане церемоније отварања сваке године препушта успјешним босанскохерцеговачким филмским умјетницима млађе генерације, са жељом да открива, подржава и промовише регионалне младе филмске снаге.

Игор Скварица, рођен у Тузли 1986. године, глумац је млађе генерације који гради успјешну позоришну, филмску и телевизијску каријеру како у земљи тако и иностранству. Студиј глуме на Академији сценских умјетности у Сарајеву уписао је у класи Татјане Шојић, а наставио у класи Ермина Браве и Джане Пињо. Нјегова дипломска представа ‘’Джепови пуни камења’’ уврштена је својевремено на редовни репертоар Сарајевског ратног театра (САРТР), а гостовала је, између осталих, на престижном фестивалу студентског театра ИТСелф у Варшави, који се организује под почасним покровитељством предсједника Републике Пољске.

Играо је у представама Босанског народног позоришта у Зеници, Народног позоришта у Сарајеву, МЕСС-а, Сарајевског ратног театра (САРТР), Камерног театра 55 као и Хрватског народног казалишта у Вараждину.

На великом платну дебитује појављивањем у дугометражном филму “Чефурји раус” Горана Војновића, а потом остварује значајне улоге у награђиваним филмовима “Са мамом” Фарука Лончаревића, “Тужилац, бранилац, отац и син” Иглике Триффонове те “Феаринг ин Сарајево” Цхристопхера Педитта који је изабран у овогодишњи такмичарски програм Интернационалног филмског фестивала у Мадриду.

Међу бројним улогама у кратким филмовима истичу се оне у филмовима “Тхе сигн” Елене Венинове и Yоне Розенкиера који је премијерно приказан на овогодишњем Филмском фестивалу у Цаннесу, “Јама” Албана Укаја, уврштен у такмичарски програм овогодишњег Сарајево Филм Фестивала, те “Дах” Ермина Браве, добитника Срца Сарајева за најбољи кратки филм на прошлогодишњем Сарајево Филм Фестивалу.

Широј публици представио се играјући у америчкој ТВ серији “Легендс” (Фоx/ТНТ), док је у региону препознатљив по улози у бх. ситкому “Конак код Хилмије”.

У претходним издањима Сарајево Филм Фестивала улога домаћина свечане церемоније отварања била је повјерена глумицама Амили Терзимехић, Зани Марјановић, Ванеси Глођо, Алени Джебо и Марији Пикић, те глумцима Албану Укају, Ермину Брави, Борису Леру, Аднану Хасковићу и Феђи Штукану.

Двадесет пето издање Сарајево Филм Фестивал одржава се од 16. до 23. аугуста под покровитељством UNESCO-а.

Извор: Фена

Related Posts

КОНТАКТ

БХРТ - Радио-телевизија Босне и Херцеговине

Булевар Меше Селимовића 12
71000 Сарајево
Босна и Херцеговина

Тел.: +387 33 461 101
Факс: +387 33 408 029
Е-пошта: pitajte@bhrt.ba
WWW: www.bhrt.ba

Društvene mreže