fbpx
БиХ, Вијести

Знатно побољшан увоз и извоз робе између БиХ и Србије

Off 4

Донедавно отворено међудржавно питање када се говори о увозу и извозу робе на релацији БиХ – Србија, према тврдњама упућених, у задње двије године знатно је побољшано. Од неколико баријера остале су још двије које се требају превазићи: једна у вези са јавним набавкама и друга за граничне прелазе.

Међутим, има и оних који тврде да је све само ријешено на папиру, а да је пракса нешто друго.

Производи који стижу на бх. тржиште са запада, али и из земаља региона знатно су лошијег квалитета, тврде у Центру за привредни инжињеринг БиХ, истичући да је квалитет наших производа које извозимо знатно бољи. Подсјећају да са Србијом конкретно постоје отворена питања, када се ради о увозу и извозу, ријешена папиролошки, али не у пракси, те да наши производи подлијежу ригорознијим контролама када је ријеч о извозу у Србију.

С друге стране ресорни министри подсјећају да је прије двије године било чак 13 идентификованих ванцаринских баријера између БиХ и Србије. Остале су још двије: јавне набавке и гранични прелази, а резултат свега је да се у текућој години очекује да размјена достигне двије милијарде, те да константно расте удио бх. извоза. Један од проблема, када се говори о увозу и извозу, представља лоша инфраструктура.

Да је контрола производа иста и у случају БиХ и Србије, када се говори о увозу и извозу, тврде у Агенцији за безбједност хране БиХ.

Извор: Татјана Роквић/БХРТ

Related Posts