fbpx
БиХ, Вијести

Зеница: Да ли ће на наредним изборима бити омогућено електронско гласање?

Off 6
Ilustracija

Град Зеница, непосредно послије Опћих избора у октобру године, упутио је иницијативу да се тамо гдје је то могуће уведе систем електронског гласања већ на наредним Локалним изборима. Позитивно мишљење о овој иницијативи дала је Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини, док сви остали шуте.

Унапређење изборног процеса је и у фокусу Европске уније, која ја у вези с тим потписала и споразум са Централном изборном комисијом.

Град Зеница упутио је иницијативу о промјени начина гласачког поступка, увођењем електронског гласања и то у срединама гдје је то могуће урадити, и које су свакако спремне да инвестирају у набавку потребне опреме. Писмо намјере у том смислу упућено је бројним амбасадама, Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини и Централној изборној комисији.

Прилог припремио репортер БХРТ-а Амир Џидић.


Овај пројекат је, како сматрају у зеничкој градској управи, веома једноставно реализирати.

“Да Град Зеница обезбиједи све што је потребно да донира Централној изборној комисији, да Зеница буде пилот-пројекат. Ово желимо из сљедећег разлога – погледајте људе
послије избора. Гласали су за једно, а резултати покажу друго. Ово је једини начин да људи буду сретни и задовољни, да изаберу кога хоће”, каже Фуад Касумовић, градоначелник Зенице.

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине још увијек није понудила мишљење о овој иницијативи, као ни виши нивои власти у нашој земљи, који ће уколико некада буде прихваћена, морати усагласати постојеће и донијети нове законске прописе.

У Делегацији Европске уније иницијативу о увођењу електронског гласања сматрају прихватљивом.

“Не видим никакву препреку томе зашто Зеница не би била заједно са неким другим локалним управама управо дио оваквог једног пројекта. Међутим, одлуку ће морати донијети надлежне власти и Централна изборна комисија”, рекао је Ларс Гуннар Wигемарк, шеф Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

У Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини подсјећају да су са Централном изборном комисијом потписали споразум о ангажману ЕУ стручњака на унапређењу самог изборног процеса у нашој земљи. Циљ овог пројекта, који укључује и увођење система електронског гласања, је да домаће власти уз подршку Европске уније дођу до најоптималнијег рјешења у овој области.

Извор: Амир Џидић/БХРТ

Related Posts